Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han kollar brasorna

Annons

Varje år tänds i Borlängetrakten upp emot ett 40-tal större valborgsmässoeldar. Dessa ska i god tid innan anmälas till räddningstjänsten som därefter tillsammans med miljökontoret inspekterar brasan.

- Vi tittar bland annat efter hur långt säkerhetsavstånd det är till byggnader och kraftledningar. Dessutom granskar vi vad som kastats på brasan, berättar Christer Hedlund.

- I princip är det enbart rent trä och trädgårdsavfall man får lägga dit. Kläder, madrasser, bildäck och stoppade möbler får inte finnas. Lite överseende har vi med de platssäckar som trädgårdsavfallet ligger i, men egentligen borde också de bort, tillägger han.

Upptäcker man brister vid en brasa så blir den ansvarige skyldigt att åtgärda problemen.

- Numera är det inga större problem. Förr i tiden var det betydligt vanligare med riktiga skräckexempel. Men bara för något år sedan tvingades man i Torsång flytta sin brasa i sista stund då den låg för nära en kraftledning. Då tvingades man ta en grävskopa till hjälp.

Bästa platsen för en brasa är en grusplan, men ofta ligger de istället ute på något gräsåker.

- Då måste man tänka på att göra en skyddsavbränning runt om brasan för att minska spridningsrisken. Oavsett var brasan är placerad ska man självklart också se till att rejält med släckningsutrustning finns på plats, säger Christer Hedlund som också betonar vikten av att brasorna anmäls till räddningstjänsten.

- Vi åker ju runt en del på valborg och ser vi en oanmäld brasa så kan det leda till utredning och i värsta fall till åtal, avslutar han.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons