Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han kan tvingas stänga

Annons

Redan förra året ansökte krögartrion på Bolanche, Benny Astor, Anders Bojfeldt och Jonas Pettersson, om att få ha öppet till klockan 04 på fredagar och lördagar vid sina nattklubbar, Bolanche och S2. En ansökan som avslogs av socialnämnden av alkoholpolitiska skäl.

Beslutet fick dock till följd att nattklubben på Bolanche stängde under sommaren då antalet besökare var för lågt. Det i sin tur ledde till försämrad lönsamhet och i förlängningen till att personal friställdes.

- I dagsläget är vi 15 årsanställda här på restaurangerna. För bara två år sedan var vi 40 årsanställda, säger Astor som direkt pekar ut de hårt reglerade öppettiderna som boven i dramat.

- Under sommaren har vi bara hälften av det normala antalet gäster en normal helgkväll. Fick vi ha öppet till klockan 04 skulle vi kunna ändra på det. Därför har vi nu lämnat in en förnyad ansökan om detta.

Benny Astor menar vidare att argumentet att fylleriet skulle öka med förlänga öppettider inte håller.

- Det tror jag inte. I dag är det ju privatimporten av alkohol som ställer till problem. Den svarar för hälften av all alkoholkonsumtion i landet medan krogarna endast svarar för en tiondel. Att skylla det ökade våldet och ungdomars alkoholvanor på krogarna är ju totalt befängt.

- Dessutom så är det inte för att sälja mer öl och sprit som vi vill ha öppet längre. Det är för att kunna ta ut entréavgifter, det är ju med dom pengarna vi betalar våra artister, förtydligar han.

Problemet är heller inte så enkelt att det bara är att hålla stängt de olönsamma dagarna.

- Nej, vi betalar ju hyra för varje dag och det är en utgift som är konstant trots att lönsamheten sjunkit kraftig på senare år. Trots att vi varje år omsätter upp emot 18 miljoner kronor så går vi back.

- I klarspråk innebär det att vi nu står inför valet att slå igen eller sälja. Ger kommunen inte oss chansen att under en prövotid få ha öppet till 04 lär det bli så.

Att kommunen nu går ut och talar om att en satsning på rockmusikutbildning är något som rimmar illa med dess inställning till nöjeslivet i stort anser Benny Astor.

- Ska Borlänge vara en rockstad så måste det ju också finnas förutsättningar att driva klubbar och scener där banden kan spela. Det gör det inte i dagsläget.

Ytterligare ett slag i ansiktet på Borlänges krogliv menar Astor är det kårhus för högskolans studenter som kommunen nu bygger till en kostnad av 40 miljoner kronor.

- Det kan ju en direkt konkurrent till krogarna här i centrum om man vänder sig till andra grupper än enbart studenterna. Eftersom Kårhuset får sälja alkohol till kraftigt reducerade priser kan det då tvinga oss övriga krögare att svara upp med att dumpa våra priser för att få gäster.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons