Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han kan konsten att hitta rätt stock

Annons

Det var välfyllt i bänkarna i S:t Persgården när Arne Back i går kväll fick taemot Studieförbundet Vuxenskolans Kulturstipendium på 2 000 kronor.

Han fick det för att han är en sann folkbildare som i två decennier med oförtruten entusiasm har lärt ut timringskonsten.

- Jag har aldrig fått något betyg på vad jag kan. Men det bästa som kan hända är att fäder som varit på mina timringskurser, skickar sönerna på nästa kurs.

Arne Back är född och uppvuxen i Hjortnäs, en by han förblivit trogen. Pappan var åkare, men för Arne har det alltid handlat om trä i olika former.

- Det var faktiskt pappa som skickade mig till Yrkesskolan i Hedemora. Där fick jag lära mig både att skissa och snickra. Pappa såg vad som passade mig, innan jag själv förstod. I vuxen ålder har jag fått reda på att pappa hoppade in som slöjdlärare i skolan lite då och då. Han hade också intresset och handlaget för trä, berättar Arne.

Många tycker det är fel att använda maskiner och fräsa ur en stock för att få till en bra timmerknut, men Arne tycker precis tvärt om.

- Att fräsa ur en stock betyder bara att själva knuten har rakare kanter än om man hugger. Det svåra är inte själva knuten utan att välja rätt virke.

- Vi har herrarbetena i Stockholm att tacka för att timringskonsten aldrig dött ut här i Siljansbygden. Folk åkte iväg och fick nya kunskaper och kom hem med nya verktyg och metoder som man integrerade med det gamla hantverket. Hade folk inte lärt sig att ta tillvara på det nya hade det tagit slut för länge sedan, menar Arne.

Förutom att arbeta med trä i olika former har också teater varit en röd tråd genom Arnes liv.

- Det började redan i söndagskolan. Församlingssyster Anna lät oss sätta upp små tablåer och så fick vi spela på orgeln. Trots att vi bara kunde "Vem kan segla för utan vind?". Senare satte vi ihop ett eget gäng, inspirerade av Alice Babs. Då åkte vi på turné till Bragehall, Laknäs och ända bort till Smedby.

Engagemanget inom nykterhetsrörelsen har också det gett Arne scenvana.

Numera ser vi honom på Himlaspelets scen. I sommar blir det 20:e året som han finns med på profeternas fäbodvall som profeten Elias.

- Den rollen är som gjord för mig. Det har känts rätt från första stund. Att spela teater är som att hålla i en kurs. Det gäller att berätta på ett intressant sätt, säger Arne Back.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons