Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han hoppas på rödgrönt

/
  • Kommunalrådet Ulf Hansson (S) är försiktig med löften inför valet.

Annons

Den styrande majoriteten har flera gånger kritiserats av Långshyttebor som tycker att deras kommundel är eftersatt. Det nybildade Långshyttepartiet går till val på frågan om mer resurser till bruket.

Ulf Hansson delar inte synen på Långshyttan som en eftersatt ort.

- Nej, där pågår en mängd aktiviteter. Biblioteket har startat upp igen, vi har satsat pengar på Jonsboskolans demokratiprojekt och rustat upp dagis. Sedan är det klart att vi har dragit ner på Tyllingstrands korttidsboende, men det var inget vi gjorde för att vi trodde att det skulle bli bättre utan för att vi var tvungna. Säkert kommer några äldre att drabbas av detta.

- Småpartierna går till val på flera frågor som inte kommunen styr över. Rondellen i Långshyttan är till exempel vägverkets ansvar och att behålla tandläkare i Långshyttan är inte en kommunal fråga.

Vad vill Socialdemokraterna göra för att få hela kommunen att leva?

- En viktig sak är kommunikationer. Vi har tittat på möjligheten med en buss som går hem sena kvällar vissa dagar i veckan, till Långshyttan, Garpenberg och Vikmanshyttan. Men det är inget löfte.

Viktiga valfrågor?

- Vi vill ta bort avgiften på simskolan, om barnen inte kan simma så får skolan betala i slutändan och då blir det nog till och med billigare att slopa avgiften.

- Fortsätta arbetet med att kunna erbjuda alla heltid som vi har påbörjat. Utveckla musikskolan, vi diskuterar olika idéer som att minska instrumenthyran eller sänka avgiften. Vi vill inte dra ner mer på specialpedagoger i skolan. Och så vill vi förenkla hemtjänsten, personer över 75 år ska inte behöva söka hos en behovsprövare utan får tala om själva vad de vill ha hjälp med. Jag tror inte att någon söker hjälp i rent okynne.

Att bygga ett nytt seniorboende tror Ulf Hansson är något som måste påbörjas kommande mandatperiod.

- Det finns ett behov av det, även om den stora äldrekullen inte kommer förrän om tio år så måste vi försöka planera nu. Men det är kostsamt, förstås.

Hur vill ni göra med skolorna?

- Inget parti vill förstås lägga ner byskolorna. Men förslaget om att lägga ner en skola i stan är inte heller bra, det är ju Fyrklöverskolan som varit på tapeten. Där går många barn med behov av extra stöd och det ställer jag inte upp på.

- Vi har påbörjat flytt av Garpenbergs skola och nu tittar vi på att avyttra tomma lokaler i Vikmanshyttan. När skolorna byggs om tycker ska vi också passa på att bygga tillagningskök.

Att Hedemora har dålig ekonomi tycker Ulf Hansson är lite av en myt.

- Vi har inga långfristiga lån och vi har en solididitet på plussidan i dag. Vi ligger på samma nivå som många andra kommuner.

Och om de rödgröna segrar i riksdagsvalet har socialdemokraterna får Hedemora tio miljoner mer än vid en borgerlig seger.

- Vi vill i sådant fall satsa fem miljoner på vård och omsorg, fyra miljoner i skolan för att behålla lärartätheten, en halv miljon till föreningslivet för ungdomar och en halv miljon till sommarjobb för ungdomar.

Mer läsning

Annons