Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har tre jobb - i ett

Annons

- Det är en märklig kombination, men tjänsten var så här när jag började för två år sedan. Planer finns att på sikt göra om tjänsten, säger Mats.

Men jobbet är omväxlande. Ena stunden ger Mats råd till någon som ska köpa en tvättmaskin, andra stunden byter han glödlampor.

- Jobbet är verkligen omväxlande. När jag jobbar vid lånedisken till exempel träffar jag mycket olika människor. När vi hänger nya utställningar träffar jag även konstnärer, ser olika typer av konst och jag kommer i kontakt med mängder av böcker.

- Jag ägnar kanske 90 procent av tiden åt att vara vaktmästare och bara en mindre del till konsumentfrågor. Människor har ändå funderingar kring öppet köp, garantitider och bytesrätt.

- Kunderna tjänar på att handla lokalt. Det ger större trygghet. Kraven på lokala försäljare är stor. De är rädda om sitt rykte och att kunderna är nöjda. Mats har inte heller upplevt att det finns några problem med reklamationer i Rättvik.

Skuldsanering ansvarar socialförvaltningen för, men förköpsrådgivning, vilken typ av hushållsmaskin man ska välja, eller vilka testresultat finns för respektive vara är en viktig del av Mats jobb.

- Jag har en hel del frågor kring Internethandel och porrsajter.

- Att koppla upp sig till en porrsajt kan bli dyrt. Många anmälningar har kommit till konsumentverket som utreder hur porrsajterna fungerar.

Ett annat sätt att handla i glesbygd är via postorder, men det fungerar bra, anser Mats. Få frågor rör postorderhandeln.

Så är det dags att möblera för en konsert eller åka till Furudals bibliotek och laga något. Det ingår också i Mats ansvar som vaktmästare. Även Hemslöjdsstugan och bildarkivet får hjälp av Mats ibland, antagligen den enda konsumentvaktmästaren i landet.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons