Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har stora planer

Annons

Det nya akutvårdsblocket skulle i så fall hamna mitt i sjukhusets centrum.

- Det skulle passa perfekt för kirurgins och ortopedins verksamheter, som i så fall skulle få nära både till akuten och de diagnostiska resurserna som röntgen och labb, säger fastighetsförvaltare Christer Nyström.

Tanken är att då flytta förlossningen närmare centraloperation.

Huset där kvinnokliniken nu finns byggdes på 1950-talet och har trånga och otidsenliga lokaler. Någon större sammanhängande renovering har aldrig gjorts. Att renovera huset till en modern sjukhusbyggnad skulle innebära väldigt mycket arbete och därmed bli väldigt dyrt.

- Flexibiliteten i det huset är lika med noll. Det är ett väldigt smalt hus, jämfört med det vi kallar södra vårdblocket, som är länets största sjukvårdsbyggnad. Vi har sneglat på det när vi funderat på det nya akutvårdsblocket. Med en sådan byggnad har man stor flexibilitet att bygga om längre fram. Och som sjukvården förändras krävs det ständigt nya lokallösningar, säger Nyström.

Han berättar att lasarettsledningen och Landstingsfastigheter står bakom förslaget.

- Men än så länge ska det ses som en önskelista. Sedan är det upp till politikerna att avsätta pengar för det. Fick jag bestämma skulle vi börja direkt. Som det är nu satsar vi miljontals kronor varje år för att få det att fungera. Det vore bättre att satsa rejält om man ser till den långsiktiga driften.

Landstingsfastigheter hoppas att bygget kan starta redan 2007.

- Det tar säkert ett år att riva det gamla huset. Det lär dröja fyra-fem år från det att vi får ett igångsättningsbeslut till dess att vi har en ny kåk färdig, säger Nyström.

Han pekar på att de flesta sjukhus i landet genomgår en kontinuerlig förändring.

- Vi sneglar rätt mycket på sjukhuset i Örebro, eftersom samma arkitekt ritat sjukhusen i Örebro och Falun. I Örebro har man ersatt hela sitt sjukhus över en 25-årsperiod.

- Vi jobbar hela tiden med att planera för framtiden, det vi kallar dispositionsplan. Den senaste dispositionsplanen är från 1998. Mycket har hänt sedan dess. Nu pågår också strukturarbetet, som kommer att påverka planen. Till våren kanske vi kan skönja en kontur av hur det blir.

För önskelistan när det gäller investeringar på Falu lasarett är rätt lång.

- Men oavsett vad som händer så är behovet av ett nytt akutvårdsblock stort.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons