Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har koll på tempen

Annons

Att temperaturen kommer att höjas högst avsevärt på Sollentunamässan i Stockholm då Lars packar upp sina termometrar det är vi helt övertygade om. Lars är nämligen tillsammans med ett antal andra samlare inbjuden att ställa ut en del av sin samling på Antik & Kuriosamässan i helgen.

- Barometrarna får allt stanna hemma. Annars får jag sitta och hålla dem rakt upp hela resan, säger Lars och skrattar åt tanken.

Kvicksilvret i de gamla baro-

metrarna delar sig nämligen om de läggs ner.

- Den franska termometern som enligt utsago är tillverkad under 1700-talet är nog den finaste jag har, säger Lars och håller med varsam hand upp ett exklusivt hantverk.

Termometern inramad i guld och med vackert röd spritvätska gående i spiral är en fröjd för ögat. Att spritvätskan delat sig vid den punkt där spiralen möter skalan bekymrar inte Lars nämnvärt. Skadan sätter i stället tankeverksamheten på hårda prov vilket han tycks gilla.

Slingorna runt temperaturskalan är i rokoko, omkring 1750, men ramen med sin bandrosett överst är i Louis XV-stil, som både förekom tillsammans med och avlöste rokokon, skriver Nordiska Museet.

En helt säker bedömning borde kunna ges av fransk expertis, säger Eva Lillienberg Olsson på museet vilken rekommenderar Lars att tillsammans med sin termometer resa till Paris.

- Normal kroppstemperatur hos ett friskt höns och idealtemperaturen för silkesmaskar. SMHI har med hjälp av en fransyska hjälpt till att tyda den sirligt handskrivna text som pryder skalan, säger Lars.

Att Lars gillar kuriositeter syns inte minst på den skojiga

kärlekstermometern.

- Man håller i kulan här. Värmer upp den med fingrarna. På så sätt kan man avläsa hur många barn man får då man gifter sig, säger Lars och skrattar.

Trillingar står det på skalan.

Att Lars är hedersmedlem och vice ordförande i föreningen Väderbitarna förvånar inte.

- Det var på Clas Ohlson i Insjön som jag köpte min första termometer. Jag tror det var 1953 så mitt intresse för väder och vind har funnits länge, säger Lars innan han slutligen tar oss med till observationsstationen för att visa hur han kontrollerar för att förse SMHI:s dator i Norrköping med upplysningar.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons