Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han grävde upp stenåldern

Annons

- Fyndet är väldigt intressant. Mycket talar för att stocken härrör från en stenåldersbosättning, men den kan också vara äldre.

Det säger arkeolog Greger Bennström vid Dalarnas museum som i går inspekterade både stocken och platsen där Kjell Hultgren gjorde fyndet.

- Det som tidsmässigt talar för stenåldern är fyndplatsens lokalisering på en höjd samt att det också tidigare finns dokumenterade fynd från stenåldern i Järnatrakten, menar Bennström.

Trästocken, 54 cm lång och 14 cm i diameter, är mycket välbevarad. Den bär märken av mänsklig hantering genom tydliga avtryck som torde ha utförts med någon form av yxa eller ett liknande verktyg.

Nu är en del av stocken på väg till Umeå universitet för en åldersbestämning. Greger Bennström och amatörgeologen Kicki Arvidsson i Järna ombesörjde i går så att en del av stocken sågades i sär. Nu går de i spänd förväntan över vad experterna kommer fram till.

- Den här typen av fynd öppnar ju för mycket spekulation. Därför känns det bra att universitetsexpertisen visar ett så stort intresse, säger Kicki Arvidsson.

Allt sedan trästocken hittades i byn Snöborg, som ligger på södra sidan av Västerdalälven i Järna, har den förvarats i ett svalt utrymme hos konstnären Tomas Holst.

- Att fyndet är så spännande och intressant beror också på att det hittats så djupt som på sjumetersnivån. Jag hoppas att universitetets besked kommer snabbt, säger Greger Bennström.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons