Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han går sin egen väg

Annons

Resväskan står packad och klar i lägenheten på Jarlvägen i bostadsområdet Hedslund i Rättvik. Där har Ray bott under de tre veckorna i Sverige.

I dag ska han åka hem igen till Californien, USA. Han har en mönstrad, färgglad skjorta och neutrala byxor till. Han börjar närma sig de 70, men fortsätter som han alltid gjort.

Redan som 17-åring började han spela. Han hade sina första shower, gjorde skivinspelningar och hade två egna radioprogram.

Han insåg att det inte gick att försörja sig på musiken och tog examen på universitet i Texas, började undervisa i bland annat engelska, drama, historia och varvade lärarjobbet med musiken.

Så har det fortsatt. Han har spelat med mängder av kända artister i rock- och countryvärlden, medverkat på över 50 skivor.

Han blev framför allt känd som basist och Ray har också skrivit många egna låtar. Thomas Jacobs från Rättvik har sedan en tid arbetat som Rays manager i området och han har också skrivit en liten biografi över Ray som finns med i den nya cd:n The Road to Rockabilly.

Det var under 60- och 70-talens hippievåg han utvecklades som mest.

- Jag gillade inte drogerna eller människorna och det fanns också andra som ville lyssna på annan musik, berättar Ray. Musikindustrin vill kontrollera vår musiksmak men de kan inte kontrollera alla.

Hans musik fortsätter att hitta nya öron. Bara att lyssna på en hel sång, från början till slut, menar Ray är ovanligt i dag i musikkanaler i radio och tv.

Han kanske kommer tillbaka. Förra året spelade han under Classic Car Week, vi får vänta och se. I augusti ska han i alla fall göra tre spelningar i Japan.

Han signerar nya cd:n, rättar till solglasögonen och säger:

- Take it easy, innan han stänger dörren till lägenheten på Jarlvägen.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons