Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han försvarar stafettläkarna

Annons

Enligt landstingets prognos kommer "stafetterna" att i år kosta 62 miljoner kronor. Men i måndags beslutade landstingsstyrelsen att kostnaderna måste begränsas till 40 miljoner.

Vid norra vårdcentralen är det sedan den 1 november i fjol bolaget Svensk Närsjukvård som har uppdraget att sköta läkarbemanningen.

Bolagets vd, Börje Eriksson, är kritisk till det nya landstingsbeslutet.

- Detta kommer bara att drabba patienterna och skattebetalarna som har rätt att fordra en bra primärvård, säger han.

- Man kallar det att "spara på stafettläkare", men vad det handlar om är att skära ner läkarbudgeten för primärvården.

- Det innebär att trycket ökar på de landstingsanställda distriktsläkarna, som redan har fullt upp på den snålt tilltagna tid de har för patientarbete. Följden blir att allt fler distriktsläkare lämnar sina tjänster i Dalarna.

- Primärvården (vårdcentralerna) utgör basen i hälso- och sjukvården i Dalarna. Urholkas den så resulterar det bara i att det blir större tryck på specialistvården, framhåller Eriksson.

Landstingets totala kostnad är cirka 30 000 kronor per stafett-läkare och vecka. Börje Eriksson menar dock att om man ser till hur många patienter stafettläkarna tar emot så är de ingen dyrare lösning än fasta läkare, snarare tvärtom.

- En fast anställd distriktsläkare tar i snitt emot fem-sju patienter per dag medan våra läkare ligger på i snitt 16 patienter. Orsaken är att våra läkare slipper att sitta med på planeringsmöten, omorganisationsmöten, projektgrupper, ledningsgrupper, arbetsgrupper med mera.

När det gäller norra vårdcentralen så har Svensk Närsjukvård ett avtal som sträcker sig fram till den 31 oktober. Även om det nu ska sparas på detta område så tvivlar Börje Eriksson på att landstinget kan säga upp eller förändra gällande avtal för norra vårdcentralen.

- Landstinget kan bara bryta avtalet om vi inte uppfyller de krav som ställts på oss. Våra doktorer klarar jobbet.

För närvarande sköter Svensk Närsjukvård också en del av läkarbemanningen på Gylle vårdcentral i Borlänge samt vårdcentralerna i Smedjebacken, Avesta och Hedemora.

- Norra vårdcentralen och Gylle har vi även ansvarat för tidigare. Vi klarade att hålla budgeten på läkarsidan och då kom landstinget med sparförslagen att stänga norra och Gylle. Det kan man kalla landstingslogik.

- Det handlar inte om ekonomi utan om att landstingsledningen vill ha kontroll och man har bättre kontroll över sina egna anställda läkare. Handlade det bara om ekonomi så borde landstinget låta oss ta över ansvaret för fler vårdcentraler, tycker Börje Eriksson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons