Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han förlorar 60 000 kronor

Annons

Svetsloppan förändrade Anders liv. På arbetet den 16 juli för två år sedan for den in i hans vänstra öra. Han förlorade hörseln och drabbades även av tinnitus.

- Det tjuter ständigt i huvudet och jag kan bara sova ett par timmar per natt, säger Anders.

Efter några månader som sjukskriven sade arbetsgivaren upp Anders och några andra ur personalstyrkan på grund av arbetsbrist.

I bakgrunden leker hans barn och hur framtiden kommer att se ser ut för familjen efter den 1 juli i år vågar han inte tänka på.

- Ekonomiskt har det gått ihop precis tidigare. Vi gick till exempel ner från helförsäkring till trafikförsäkring på bilarna för att ha råd. Förändringen av sjukförsäkringen innebär att jag förlorar omkring 60 000 kronor om året. Nästa steg är väl att spara in på mat och ungarnas kläder. Jag orkar inte tänka på framtiden, säger han.

Han är 41 år och han kan troligtvis aldrig arbeta igen. Han har tre barn och familjen bor på en gård utanför Hedemora.

- Det här är inga småpengar. Vi sjukskrivna har inget att sätta emot. 11 juni tog riksdagen beslutet om att sjukskrivna som är arbetslösa får en sjukpenning som motsvarar den högsta ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen, 18 juni fick vi beskedet. 1 juli genomförs beslutet, säger Anders.

De pengar han gick miste om som sjukskriven när han fortfarande var anställd kompenserade AFA. Men efter de nya reglerna som regeringen drivit igenom, ersätter inte AFA det gap som uppstår när Anders får den nya och lägre sjukpenningen.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons