Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han fick sin egen bok

Annons

Örjan Hamrin brukar ju inte ha särskilt svårt att hitta orden. Men det här var en gåva som först gjorde honom alldeles mållös:

- Oj, vad säger man...

En vänbok är en tradition i akademiska kretsar. Det kan bli aktuellt till exempel när en professor fyller jämnt. Men innehållet i den typen av böcker är inte alltid särskilt lättillgänligt.

- Örjan själv är raka motsatsen till akademisk. Därför ville vi göra en bok som var mer bred och populär, om än seriöst syftande, säger Staffan Nilsson, en av bokens redaktörer.

Det blev en bok som handlar lite om Örjan Hamrin själv, men framför allt om hans favoritområden: folkbildning, Bergslagens kulturmiljöer, muséer och världsarvet.

Författarna är kollegor på Dalarnas museum och andra vänner.

- Örjan medverkar faktiskt själv också. En inventering av länets museer som genomförts på hans intiativ finns med, berättar Staffan Nilsson. (Han hittade 218 stycken. Reds. anm)

Boken, som heter "... det frö ur vilket kunskap växer", kommer också att säljas till allmänheten.

- Här finns oerhört mycket intressant på de olika temaområdena. Plus en och en och annan god historia om Örjan, säger Staffan Nilsson.

Han konstaterar att det inte varit svårt att samla varken författare eller finansiärer kring projektet.

Det tycker inte Erik Hofrén, professor i museologi, som en gång anställde Örjan på Dalarnas musem, är särskilt konstigt.

- Det är något speciellt med Örjan. Jag tror det handlar om hans stora anspråkslöshet och generositet, säger Erik Hofrén.

Han medverkar själv i boken med en text om stationssamhället.

Bland författarna finns också vice riksbankschefen Villy Bergström, Lars Furuland, professsor i litteraturvetenskap, Maths Isacsson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala univeristet och konstnären Gösta Backlund.

Olle Wingborg har sammanställt Örjan Hamrins bibliografi.

Boken är bekostad av verksamheter som står Örjan nära. Dalarnas museum, Ekomuseum Bergslagen, Falu kommun, Ludvika kommun och Film i Dalarna är några av dem som bidragit.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons