Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han fick ny tid att leva

Annons

I tisdags kunde Falu Kuriren berätta om Linda Lassas som fick ett nytt hjärta för fem år sedan och som sedan dess lever ett fullt aktivt liv. Lars-Göran Ljungdahl är nyopererad. Han fick helt nyligen ett nytt hjärta. Men han ser redan fram emot att åter få börja arbeta.

Lars-Göran Ljungdahl är 58 år och har under hela sin levnad varit en mycket aktiv och engagerad person. Förutom idrotts- och föreningsliv har han jobbat facklig och varit landstingspolitiker för socialdemokraterna.

Men hälsan svek. Han drabbades av hjärtsvikt.

- Från den stunden blev jag successivt sämre och sämre och orkade allt mindre, berättar han.

- Förra året kände jag mig helt slut och orkade knappt ta mig till postlådan.

Läkarna i Uppsala gav besked om att Lars-Göran Ljungdahl skulle sättas upp på en väntelista för hjärttransplantation.

Efter det var det bara för Lars-Göran att åka hem till villan i Kvarnsveden och vänta. Så fort en lämplig donator dök upp skulle man ringa honom från Sahlgrenska i Göteborg där transplantationen skulle ske. En väntan som kan ta från någon dag upp till flera år.

Men för Lars-Göran blev väntan kort. Bara någon månad efter besöket ringde telefonen därhemma.

- Klockan var exakt 20.57 då Sahlgrenska meddelade att man hade en passande donator. Fyra timmar senare sövdes jag ned och det blev operation.

Lars-Göran vaknade på eftermiddagen dagen därpå och kände sig pigg.

Men sedan följde några tuffa veckor.

- Just det första tiden efter transplantationen var mycket kämpig med mycket mediciner och annat. Kroppen hängde inte riktigt med helt enkelt.

Men allt eftersom dagarna gick acklimatiserade sig det nya hjärtat i Lars-Görans kropp och funktionerna återvände.

- Kirurgen berättade att jag fått ett mycket kraftfullt och bra hjärta och jag känner verkligen stor skillnad. Nu har jag en motor som orkar, i dagsläget gäller det bara att träna upp fysiken i övriga kroppen.

Transplantationen var för Lars-Göran att ta steget in i ett nytt liv. Något som inte minst de anhöriga snart lade märke till.

- Nu orkar jag på ett helt annat sätt. Jag ser inte minst fram emot att få ta med barnbarnen på skid- och skridskoturer i vinter. Någon gång efter årsskiftet ska jag också gå tillbaka till jobbet på Kvarn-

svedens personalkontor, slår han fast.

Leva riktigt hur han vill får han dock inte. Gravad lax och grapefrukt är exempel på bannlyst föda och något solbadande på stranden kommer överhuvudtaget inte på fråga.

Självklart är Lars-Görans mycket positivt inställd till den svenska vården.

- Den är otroligt bra, inte minst personalen som ju är helt fantastisk.

Han vill också uppmana alla att verkligen tänka till när det gäller donation av egna kroppsorgan.

- Alla borde fylla i ett donationskort där man accepterar att ens organ kan doneras om man avlider. Ett allvarligt fel på något organ kan drabba vem som helst och ju fler donatorer som finns ju fler liv går att rädda, säger Lars Göran Ljungdahl och fortsätter:

- Att säga ja till donation är att säga ja till livet.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons