Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han får upprättelse

Annons

Under fyra dagar låg Ove Kullin medvetslös på Falu lasarett efter bland annat svåra skallskador. Ove överlevde den fruktansvärda olyckan efter bland annat tre veckors sjukhusvisit och långvarig konvalescens och svåra men.

Han ådrog sig svåra skallskador. Stora delar av kraniet var spräckt, blödning i hjärnan och hjärnhinnorna. Vänster axel var ur led, höfter och knä var svårt skadade liksom hörseln.

- Jag var över på andra sidan, säger Ove med stirrande glasklar blick. Jag talade med min far som hade varit död i 15 år. Det var en mycket märklig och chockartad upplevelse.

Men sedan kom nästa chock.

- När åklagaren beslutade sig för att lägga ned förundersökningen höll jag på att smälla av. Brott kan ej styrkas och åtal är inte påkallat ur allmän synpunkt.

- När jag fick den förklaringen av åklagaren kändes det förnedrande och jag kände mig tvungen att överklaga.

Kullin överklagade åklagarens nedlagda förundersökning och med hjälp av bland annat media lyckades han få rättsapparaten att tänka om.

Ove känner det som en liten upprättelse att åklagaren nu beslutat att lämna in åtal mot bilföraren.

- Jag är inte ute efter hämnd men självklart måste en bilist som kör på en människa på ett övergångsställe få något form av straff, betonar Kullin med vädjande blick. Övergångsställen måste vara "heliga" för alla.

Den 23-årige föraren har åtalats för vållande av kroppsskada och huvudförhandlingen kommer att ske i Falu tingsrätt den 16 september.

- Det har varit en mycket jobbig period för min del. Förutom den långa vistelsen på sjukhus har jag varit på läkarbesök vid minst ytterligare 20 tillfällen.

- Lägg därtill den psykiska biten i sammanhanget. Sömnen är jobbig och depressionerna har stått på kö.

Ove har dessutom gjort en stor ekonomisk förlust efter sin skada.

- Jag säljer bingolotter varje vecka och under den jobbigaste perioden förlorade jag intäkter på runt 50 000 kronor.

- Jag är helt oskyldig till olyckan och då måste väl rimligtvis även motparten betala den förlusten.

Han vill att rättvisa ska skipas och att det nu blir rättegång ser Ove Kullin som en liten upprättelse för den hemska onsdagen den 18 december 2002.

- Man vet ju aldrig hur rättegången slutar även om jag tror och hoppas att tingsrätten ska komma fram till att föraren gjorde fel och därmed är skyldig till det inträffade.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons