Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han får känslorna att svalla i ABB

Annons

I ett veckobrev till de anställda resonerar Dormann om Asiens nya roll som tillverkningscentrum. "Behöver vi tillverka en så hög andel av våra produkter i Europa? " frågar han sig.

I ett protestbrev kontrar metallklubbarnas ordföranden i Västerås och Ludvika att de anställda ställt upp för att få ABB på fötter under krisen och som tack för det får veta att ABB-ledningen vill flytta produktion till lågprisländer.

Metallarna tolkar Dormanns brev som en direkt uppmaning till cheferna att föreslå vilken produktion som kan flyttas.

I ett följande veckobrev tonar Dormann ned den omedelbara risken för en flytt av verksamheter från Europa till Asien och skriver:

"Mitt brev var inte en signal på en plötslig flytt från våra traditionella hjärteländer. Men ABB, liksom alla internationella företag, måste vara beredda på stora förändringar så att vi inte slås ut utan gör det mesta av möjligheterna framåt."

Men inte blev metallarna lugnare för det.

-Folk undrar ju även om han försöker skyla över. Vi vill få till stånd en dialog kring det här, säger Bo Larsson, vice ordförande i verkstadsklubben på ABB i Västerås.

Metallarna är väl medvetna om att expansionsmöjligheter och nya marknader finns i Asien och tycker inte det är konstigt att även ABB-chefen vill expandera där.

-Men de verkar ju vara beredda att flytta på allt.

ABB:s vd i Sverige Sten Jakobsson tycker att metallarna övertolkat brevet.

-Jag kan ha en viss förståelse för reaktionerna men Jürgen Dormann har fört ett resonemang kring lågkostnadsländerna. Det är en trend som vi haft i många, många år, under hela industrialismen faktiskt.

-Det metallarna påstår i det öppna brevet, att cheferna ska peka ut produktion som ska flyttas, finns över huvud taget inte nämnt, säger Jakobsson.

Men visst finns det produkter som görs i Sverige, Tyskland eller Schweiz som skulle kunna göras till lägre kostnader någon annanstans, menar han.

-Vi kommer att fortsätta flytta till ställen där vi kan få förädlingsvärdet till en lägre kostnad än vi har i Sverige. Men jag ser i dag ingen risk för att vi ska ta en hel fabrik, skruva ned och skicka den någon annanstans.

Thord Wedin, Sif-klubben på ABB, förstår metallarnas reaktioner:

-ABB-anställda har länge utsatts för en väldig press med besparingsprogram och omstruktureringar. Klart man då blir besviken när man nu börjat se slutet på tunneln, och då få uppfattningen att vi ska flytta över produktion till andra länder.

MARIA VICTORIN/TT

Mer läsning

Annons