Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han får inte ansvarsfrihet efter SJ-avtal

Annons

Till Tåg i Bergslagens bolagsstämma hade revisorerna föreslagit att styrelsen och den nuvarande vd:n skulle få ansvarsfrihet, men däremot inte Mikael Prenler. Det blev också bolagsstämmans beslut.

- Han har överskridit sina befogenheter genom att skriva under tilläggsavtalet. Ska man tro SJ är det ju värt 100 miljoner kronor per år. Men det är ju först efter den nya upphandlingen som vi vet beloppet, säger Dahlstedt.

Vad innebär det att Prenler inte fick ansvarsfrihet?

- Det ger oss möjlighet, om vi skulle vilja, att rikta skadeståndsanspråk mot honom. Men för stunden är inte det aktuellt, säger Dahlstedt.

Mikael Prenler vill inte kommentera det faktum att han inte beviljades ansvarsfrihet. Däremot konstaterar han att ett avvecklingsavtal skrevs under när han slutade vd-jobbet.

- I och med det skrev vi under på att våra mellanhavanden var slutligiltigt reglerade, säger Prenler.

Prenler fick sparken för att han skrev under tilläggsavtalet. Men frågan är inte avgjord än. Tåg i Bergslagen har fört frågan till Stockholms tingsrätt, och kräver att tilläggsavtalet ska anses vara ogiltigt och att SJ ska betala skadestånd till TiB.

SJ har nu gått i svaromål till tingsrätten. Bolaget hävdar bland annat att Tåg i Bergslagens ordförande Sören Larsson redan från ett möte på näringsdepartementet i oktober 2002 varit införstådd med att avtalet bara skulle förlängas om båda parter var överens om det.

Dessutom att Prenler informerat Sören Larsson om tilläggsavtalet inför ett styrelsemöte i december 2002.

SJ har kallat Prenler som vittne.

- Jag har samma minnesbild som SJ. Jag skulle inte ha skrivit på det avtalet som kostade mig jobbet annars, säger Prenler.

Men detta tillbakavisas av Sören Larsson, kommunalråd i Hallsberg.

- Om jag som ordförande fått den typen av information hade jag naturligtvis blixtsnabbt gått till vår styrelse. Här står ord mot ord, men jag tycker vi har ganska goda argument för att påvisa vad som är sanning, säger Larsson.

Att han nu lämnar ordförandeposten har inget med dessa turer att göra.

- Nej, ordförandeskapet ska rulla runt. Förra året blev det bestämt att jag skulle fortsätta ytterligare ett år för att klara upp alla turer med SJ, säger Larsson.

Den nya ordföranden, Dahlstedt, har varit starkt kritisk till SJ:s agerande och förespråkat att dra SJ inför rätta.

- SJ har inte haft som ambition att leva upp till avtalet man skrivit under. Jag hoppas att det blir bra mycket bättre när Tågkompaniet i augusti börjar köra tågen, säger Dahlstedt.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons