Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han får hård kritik för märkliga löner

Annons

Landstinget får hård kritik från revisorerna för sättet att hantera frågor om lönesättning och anställningsvillkor.

Bland annat handlar det om lön och andra förmåner som betalats direkt ur handkassor, och om att landstinget under de första tio månaderna 2002 har betalat ut drygt 4,5 miljoner kronor till olika bolag där landstingsanställda har en ledande post.

Vilket kan vara i direkt strid mot landstingets egna anvisningar.

Kritiken riktas mot landstingsstyrelsen och i första hand dess personalutskott.

"Den politiska styrningen har varit otydlig och svag samt haft ett otillräckligt koncernperspektiv", skriver landstingets revisorer.

- Ja, det är kraftig kritik. Landstinget måste gå igenom hela regelsystemet, inte minst eftersom den interna kontrollen inte har fungerat, säger Margareta Gard, förtroendevald revisor.

Hon pekar på de två allvarligaste bristerna:

Under de tio första månaderna 2002 betalade landstinget 4 528 138 kronor till ett 30-tal olika bolag där landstings-anställd eller landstingsarvoderad person har en ledande post. I ett fall har utbetalningen varit drygt 1,3 miljoner kronor.

Landstinget har anvisningar som säger att utbetalning av ersättning för extra uppdrag till landstingsanställda alltid ska ske som lön och att utbetalning till olika former av bolag inte får ske.

Revisorerna kräver att landstinget nu går igenom samtliga dessa transaktioner för att se vad det rör sig om.

Utbetalningar har i vissa fall skett via kontantkassor direkt till anställd person. Omfattningen är visserligen begränsad men innebär en inte oväsentlig risk att posterna inte registreras i lönesystemet och därmed inte beskattats på riktigt sätt.

Även här kräver revisorerna en genomgång av samtliga transaktioner. Kravet är också att denna typ av utbetalningar måste regleras noggrant.

Revisorerna konstaterar att omfattningen av olika slags lönetillägg är

onormalt stor inom landstinget.

- Vår uppmaning är att man verkligen måste ta tag i det här. Inte minst eftersom en stor del av överskridandet av budgeten handlade om löner, säger Gard.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons