Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han driver en nättidning

Annons

Niklas Åström från Luleå startade sitt nätfanzine And the sound i december 2000, men att hemsidan skulle sluta som en nättidning var inte tanken från början.

- Jag startade det som ett ställe där jag skulle kunna testa nya idéer inom webdesign, men sedan kom jag på att jag kan ju blanda in det jag älskar mest här i världen - musik - och då blev det automatiskt ett zine, berättar Niklas.

I början gjorde han allt själv, men efter ett tag insåg han att tiden inte riktigt räckte till, och tog därför hjälp av människor från olika håll. Just nu är de två stycken som delar huvudansvaret om And the sound, men vem som helst kan skicka in artiklar eller bilder de vill ha med - faller de Niklas i smaken publiceras de på hemsidan. Än så länge är dock allt arbete med And the sound helt ideellt.

- Vi har inga sponsorer, och drar därför inte in några pengar. Visst skulle vi kunna få in pengar på det sättet, men hittills har det inte varit någon som orkat ta tag i det.

Däremot har de skaffat sig en hel del kontakter med skivbolag, och behöver på så vis inte bekosta allt det material de skriver om och recenserar ur egen ficka.

- Skivbolag vill ju alltid exponera sina artister i media så mycket som möjligt, och And the sound har fått väldigt mycket god respons från läsare (ungefär 700-1 000 i månaden). Därför skickar de skivor till oss; på grund av vår någorlunda stora, men ändå alternativa läsarkrets. Att få komma in gratis på spelningar och sådant är svårare, men jag har lyckats några gånger. Bland annat fick jag presspass till Arvikafestivalen förra året och till Umeå open i år, berättar han.

And the sound skriver uteslutande om musik, Niklas nämner genrer som pop, indie, lo-fi, emo och hardcore/punk som centrala vad gäller fanzinets inriktning. Att fanzinet kom att bli i webbformat förklarar han i första hand med att det hela ju startade som ett webbdesignprojekt. Överhuvudtaget ser han främst fördelar med att ha en tidning på nätet i stället för i papper.

- Det som underlättar är ju att man kan uppdatera när man vill och att man slipper massa jobb med kopiatorer eller tryckkostnader. Dessutom har man chansen att göra många fler nöjda och glada gratis när man distribuerar via Internet. Fast papper är ju mer exklusivt förstås.

Blir det aktuellt att ha den som både nät- och pappersfanzine någon gång i framtiden?

- Det skulle vara kul att göra ett jubileumsnummer någon gång, men det gäller att göra sig ett namn först. Till tvårsårsjubileet i december är det möjligt att vi trycker upp ett hundratal ex. Man får se vad som händer helt enkelt.

MALIN RINGSBY

Mer läsning

Annons