Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han dömdes till 14 år

Annons

Han levde under sju olika identiteter och var internationellt efterlyst för vapensmuggling och narkotikabrott i flera länder. Men i Hedemora kunde han bygga upp Sveriges största heroincentral. Något som även intresserade polisen som började spana mot företag och personer.

Polisen fick fram ett unikt bevismaterial. Till och med samtal där 29-åringen gav instruktioner till en narkotikapolis Makedonien.

- Jag finner att tingsrätten fullt ut accepterar min bevisning och det är en framgång, säger kammaråklagare Catharina Wikner efter att hastigt ha ögnat på domen.

En 30-årig svensk medborgare från Hedemora ställde upp som kurir, men greps på bar gärning med sex kilo brunt rökheroin i Wien på juldagen 2000.

Han dömdes i går till elva års fängelse för förberedelse till grov varusmuggling, försök till grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott.

- Jag yrkade på tolv år, men den här domen är inte mycket att orda om, säger åklagaren.

Hon yrkade i sin slutplädering, i slutet av den flera veckor långa rättegången, på sju års fängelse för den 43-årige man från Hedemora som sålde heroin från sin arbetsplats. Han dömdes i går till sex års fängelse. Han vädjade till rätten att ta hänsyn till familjen och företaget som började gå allt sämre sedan han blev häktad.

Mannen har erkänt att han tog emot ett parti med brunt rökheroin som han sedan delade upp och sålde till en 49-årig narkotikahandlare från Härnösand. Den mannen var själv missbrukare och har känt 43-åringen i många år då de varit arbetskamrater i Närke.

49-åringen döms till fängelse i sju år för grovt narkotikabrott.

En 41-årig narkotikamissbrukare från Härnösand döms till fyra och ett halvt års fängelse för narkotikabrott och grovt narkotikabrott. Han köpte heroin av 49-åringen.

Den 37-årige Härnösandsbo som flera gånger åkte till 43-åringens företag i Hedemora och lämnade pengar för heroin han fick med sig tillbaka till 49-åringen klarade sig från fängelse. Mannen berättade vid rättegången att han var övertygad om att pengarna var avsedda som betalning efter en bilaffär. Han döms till villkorlig dom och 60 dagsböter för vårdslöshet med narkotika.

Falu tingsrätt ogillade helt åtalet mot en 44-årig man från Hedemora som fick låna pengar av 29-åringen för att åka bil till Makedonien. 44-åringen lämnade bilen och flög tillbaka till Sverige. Enligt åklagaren var avsikten med resan att hämta narkotika, men tingsrätten friar alltså mannen.

Kammaråklagare Catharina Wikner berättade i går att hon ska läsa igenom domen ordentligt och se om det är möjligt att överklaga den friande domen mot 44-åringen.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons