Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han cyklar genom Ryssland

Annons

Kontakten med Ryssland började 1998, då 16 ryssar kom till Mockfjärd för att delta i Cykelturismveckan. Sedan dess har man haft kontakt via telefon, brev och e-post.

Cykelfärden kommer att börja i Vyborg och sluta i Moskva,

- Turen går genom historiskt intressanta områden. Jag är gör den, dels för mitt intresse för svensk och rysk historia och kopplingen mellan länderna, deös för att få möta ryska folket och uppleva deras landsbygd, säger Mård.

Under sin färd kommer Sören Mård och hans ryska vän att cykla genom Novgorod. Novgorod var en gång i tiden en gränsstad i den svenska stormaktstidens östersjövälde.

På frågan hur lång tid cykelturen kommer att ta svarar Mård :

- Vi har inte satt något tidsschema, men den 29 augusti går mitt visum ut och då vill jag vara ut ur Ryssland.

Företag och privatpersoner har sponsrat med utrustning och kläder. Kläderna kommer senare att lämnas till ett barnhem och utrustning som ungdomar i staden Penza ska få.

Många av Mårds ryska vänner bor i staden Penza som ligger 60 mil sydost om Moskva.

- Motivationen att studera är stor hos ungdomar jag mött i Penza och jag tycker att man ska uppmuntra dem på något sätt. Därför tänker jag skänka bort min cykel, campingutrustning och kläderna som jag har med mig från företag i Gagnef kommun till ungdomar i Penza, säger Mård.

Med sig på turen har Mård också fyra "stockar" med snus.

De som vill ta del av cykelfärden och komma i kontakt med Sören Mård kan nå honom via nätet. Adressen dit är: www.mockfjard.nu/cykel

STEFAN HAMRÉUS

Mer läsning

Annons