Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han börjar med att skära

Annons

Ett av Fogdes första uppdrag blir att lägga ner en vårdcentral i Borlänge.

- Ja, det finns ju ett politiskt uppdrag om att lägga ner en vårdcentral i Borlänge. Det blir en av de första frågorna att ta tag i efter semestern. Jag är, utan att ha satt mig in i frågan helt, tveksam till om det är bästa sättet att minska kostnaderna. Jag kan känna tveksamhet till om man gör så stora vinster på stora vårdcentraler.

Som länssjukvårdschef för psykitarin arbetar han nu med att lägga ned psykiatriavdelningen i Mora. Och fler besparingar ska göras, både inom psykiatrin och närsjukvårdsområdet.

- Ja, visst är det så. Vi har förmodligen en struktur i landstinget som vi inte riktigt har råd med. Det tillhör jobbet att effektuera beslut, även om de många gånger är jobbiga och besvärliga. Men det finns ju så mycket mer i jobbet än det. Det positiva och stimulerande med att hitta nya vägar, att jobba med utvecklingsfrågor, att kunna ge medarbetarna så bra förutsättningar som möjligt. Det ska bli jäkligt spännande och utmanande med det nya jobbet.

Sören Fogde har ägnat hela sitt arbetsliv åt psykiatrin.

- Jag började sommarjobba som skötare inom psykiatarin. Sedan har jag under 40 år haft olika roller inom det fältet, de senaste sex åren som chef för psykiatrin i länet.

Han bor i Säter och där kommer han att bo kvar.

- Att bo i området gör ju att det finns dubbla anledningar att jobba för en bra vård, säger Fogde, och skrattar.

Mårten Hallberg börjar efter sommaren på sitt nya jobb som skolöverläkare i Västerås. Han kan se tillbaka på knappt två år som chef för sjukvården i Borlänge, Säter och Gagnef.

- Jag vill hävda att närsjukvården i mellersta Dalarna fungerar bra. Tillgängligheten uppfattas i bland som begränsad, och tyvärr är det nog så att vi inte kan komma till rätta med det helt fullt ut. Det ekonomiska klimatet är bistert. Medborgarna tvingas inse att vi lever över våra tillgångar och att vi måste prioritera det som ska finansieras solidariskt. Detta är en uppgift för alla att hjälpa till med.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons