Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han blir ny generalsekreterare för Svenska kyrkan

Annons

- Jag skulle bara som hastigast lyssna av några meddelanden på min mobiltelefon, men jag hann inte mer än slå på telefonen så ringde det, berättar Ulf Lindelöw.

- Det var en journalist från Kyrkans Tidning som talade om nyheten för mig. Jag var helt oförberedd - hakan föll!

Ulf Lindelöw har de senaste åren arbetat som ledarkonsult för bland andra Leksands kommun och var i går i Leksand för uppföljande möten.

Kommunledningen ordnade med tårtkalas för att fira den lätt chockade nyblivna generalsekreteraren.

- Jag visste att det stod mellan mig och en till, men jag visste inte att beskedet skulle komma i dag. Det ska bli oerhört spännande att jobba för Svenska kyrkans framtid.

- Det är 25 000 anställda i Sverige att ta hand om och utlandskverksamheten med bland annat Lutherhjälpen är också mitt ansvar.

Riktigt hur Svenska kyrkan kommer att påverkas av bytet av generalsekreterare, vet inte Ulf Lindelöw än, men helt klart är att han kommer att fortsätta arbetet med att den Svenska kyrkan ska vara en folkkyrka med plats för såväl tvivel som tro.

- Jag vill även jobba för det som KG Hammar kallar en brokyrka, en kyrka som är öppen för att närma sig andra religioner. Vem vet? Vi kanske har samma gud?

- Jag är en amatör i andliga frågor, men det känns jättebra att man inom Svenska kyrkan är tillåter att formulera sin tro med egna ord. För mig handlar det om att vara en del skapelsen, av helheten.

Till sist, vad händer med ledarutvecklingen inom kommunen nu när du får nya uppgifter?

- Jag börjar nog inte som generalsekreterare förrän efter sommaren, så det ska nog gå bra.

När kommer du till Leksand nästa gång?

- Jag kommer i början av april för att prata framtid och utvecklande ledarskap med samtliga chefer inom kommunen. Sen vill kommunledningen att jag lovar att lägga nästa kyrkomöte i Leksand, men jag kan ingenting lova, avslutar Ulf Lindelöw, Svenska kyrkans nye generalsekreterare.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons