Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är "polis- jägare"

Annons

Mats Danielsson är en känd person för alla som sökt till polishögskolan eller visat intresse för att göra det. Ännu mer känd är han för dem som redan blivit antagna.

Så fort det blir känt vilka personer med dalaanknytning som ska utbildas till poliser tar han kontakt med dem.

- Ja, jag gratulerar dem till antagningen och sedan håller vi kontakt, säger Mats Danielsson, som ordnade en dalaträff på polishögskolan i Solna, redan andra dagen på denna termin, då några nya dalaelever kommit på plats.

Han är gärna behjälplig, både med bostadskontakter i närheten av polishögskolan, och med sommarjobb.

- De senaste två somrarna har vi haft feriearbetare här från polishögskolan och i sommar kommer det några till. De kan ta emot enklare anmälningar och göra en del utredningsarbete under handledning.

De blivande poliserna är eftertraktade i hela Sverige, och de vet sitt värde, menar Mats Danielsson.

Men man kan inte locka med några högre löner. Det som ska få de nya poliserna att välja just Dalarna är bostäderna, närheten till naturen - ja, närheten till det mesta rentav. Och så kriminaliteten förstås.

- Jag ser Falun-Borlänge som en region där händer det ganska mycket. Och som nyutexaminerad polis vill man ha det så, säger Mats Danielsson, som menar att en polis i Dalarna får göra mer varierade saker jämfört med en polis i storstäderna, där personalen ofta är mer specialiserad.

Genom att få aspiranter att göra sin sex månader långa praktik i länet kan man få nya anställda inom polismyndigheten Dalarna. Och just aspirantutbildningen menar Mats Danielsson ska vara särskilt bra här.

- Den innehåller flera saker som andra polismyndigheter saknar; bland annat utbildning med förstärkningsvapen, en taktikvecka och en utryckningsförarkurs.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons