Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är på väg mot toppen

Annons

- Det är en stor tävling och det är svårt att sia om hur det ska gå. Men tävlingen är också ett bra tillfälle att knyta kontakter och se vad andra gör, fortsätter han.

Studenter från hela världen konkurrerar om en plats i tävlingen Fashion Futures.

I Sverige har tio finalister tagits ut bland eleverna på Konstfack, Beckmans designhögskola och textilhögskolan i Borås. Deras bidrag presenterades i veckan på Svensk form i Stockholm.

Årets tema för tävlingen är miljöekologi och Fashion and sustainability - ungefär "mode och hållbarhet" .

Tanken är att bidragen ska tolka temat på ett personligt och konstnärligt sätt, i kombination med känsla för tillskärning, material och sömnad.

- För mig handlar miljö och ekologi mycket om förändring och anpassning, säger Nicolas Richard, som satsade på att göra en klänning som kunde leva upp till båda begreppen.

Han jobbade med silikon, penslat på tyg, för att få fram en oljeliknande, täckande och onaturlig karaktär.

- Så sydde jag in kilar av ett tyg med tryckt mönster. Det är mer organiskt och står för någon slags naturlighet, förklarar Nicolas.

Nicolas tycker att man kan se på klänningen ur olika perspektiv. Det går att tolka silikonet som något som håller på att ta över, någon form av hot.

- Men tygvecken som spricker upp ur silikonet kan också vara en bild av hur naturen anpassar sig till en hård miljö.

Nicolas är uppvuxen i Hälsingberg i Falun. Han går nu sista året av tre på Beckmans designhögskola i Stockholm, men har också hunnit bo i Göteborg.

Vägen in på Beckmans gick via film och tv. Nicolas har jobbat med kostymer till en rad produktioner, bland annat stv-serien Stackars Tom.

- Intresset för kläder, konstruktion och material har alltid funnits där, säger Nicolas.

I somras praktiserade han några månader på modehuset Nina Ricci i Paris.

- Efter utbildningen skulle jag gärna ta mig till Frankrike. Där finns en större marknad för att jobba med mer udda plagg, säger Nicolas.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons