Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han är en samhällsfara- mannen måste gripas"

Annons

Efter ett 60-tal misstänkta mordbränder i kyrkor och andra kända kulturbyggnader från Skåne i söder till Mellansverige i norr samlades polisens operativa råd.

Där ingår bland andra riks- polischefen, chefen för säkerhetspolisen och höga chefer från polisdistrikten i storstäderna.

Fallet gäller den 42-årige mannen som nu sitter häktad i Dalarna på sannolika skäl misstänkt för mordbrand på Olnispagården i Sälen den 27 oktober, vid Zorns gammelgård i Mora 31 oktober, försök till mordbrand vid Grannas Olssons i Nusnäs den 2 november, vid Frosts knivfabrik och Triumfglass i Mora 5 november.

"Han är en allmänt samhällsfarlig brottsling. Stora värden står på spel när han angriper kyrkor och andra kulturbyggnader",

Det var innebörden i operativa rådets beslut att sätta in stora hemliga spaningsresurser med en given order - att stoppa mordbrännaren.

Snabbt organiserades en nationell spaningsoperation under ledning av Rikskriminalpolisen.

Spanarna hade fullständig frihet att röra sig över hela landet.

- När vi följde 42-åringen in i Dalarna informerade vi dalapolisen, säger en polis till tidningen.

Det var en spaningsgrupp från Rikskriminalpolisen som grep den 42-årige mannen i Rättvik.

Var 42-åringens bil buggad?

- Buggning är helt förbjuden i Sverige och användes alltså inte.

Blev hans mobiltelefon kartlagd?

- Det har jag ingen kommentar till, säger Henrik Malmquist, chef på länskriminalen i Skåne.

Han har följt mannen från Kristianstad under de senaste åren.

- Det vi lärde oss i Skåne är viktigt för den här utredningen. Om vi skulle ha en chans mot den här mannen och vara värdiga motståndare så måste vi ha högsta kvalitet i vår spaning.

- Det är absolut ingen kritik mot polisen i Dalarna, men det finns fler spanare att tillgå i storstäderna och på Rikskriminalpolisen som bara arbetar mot grov organiserad brottslighet och annan kvalificerad spaning, säger Henrik Malmquist i Malmö.

Han berättar att spanarna som grep 42-åringen biträdde polisen i Dalarna.

- Det är polisen i Dalarna som sköter hela utredningen och Leif Nyqvist som är chef vid vålds- roteln håller i arbetet med vice chefsåklagare Olle Sohlberg som förundersökningsledare.

- Mordbränder är generellt sett svåra att bevisa och den här mannen har blivit oerhört skicklig på att lära sig anlägga brand på ett sätt som är svårt att bevisa. Han använder vissa tekniker och planterar spår på brottsplatsen, säger Henrik Malmquist.

Tror du på fällande dom för bränderna i Dalarna?

- Jag hoppas det, men tar inte ut något i förskott. Vi har lärt oss att vara försiktiga. Vi tyckte att vi hade mycket gott bevisläge när det gäller branden i Västra Vemmenshögs kyrka i Skurup då vi hade hans skospår inifrån kyrkan. Det var samma natt som den kulturminnesskyddade byggnaden Nils Holgerssongården några kilometer därifrån brann.

Mannen från Kristianstad blev dömd till sju års fängelse, men friad i högre instans då det bara gick att bevisa att hans skor varit i kyrkan.

- Det hjälpte inte att ett vittne sett honom vid kyrkan. Hovrätten kom fram till att han varit inne i kyrkan, men att det inte kunde bevisas att det var han som anlade branden, säger Henrik Malmquist.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons