Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är en ”bred” musikfantast

Annons

Ingemar Magnusson är nöjd med sin butik.

- Jag tycker att jag har ett brett sortiment. De senaste två åren sedan jag tog över har butiken haft en positiv uppgång i försäljning, säger han.

Ökad försäljning är ett undantag hos skivbutikerna i Sverige. Från 2001 till 2003 minskade skivförsäljningen med 20 procent. Det första halvåret i år har branschen tappat ytterligare 13 procent, enligt statistik från IFPI, skivbranschens samarbetsorgan.

Under en vanlig dag har Ingemar ett 30-tal kunder.

- Det är många musikälskare som hittar hit för de vet att jag har lite udda saker i mitt sortiment.

När CD-specialisten i Falun lade ner sin butik, sa ägaren att för få människor vill betala för musik i dag. Men tack vare sitt breda sortiment, känner sig Ingemar inte hotad av den olagliga nedladdningen av musik på internet.

- Jag tror att de som laddar ned musik oftast tar hem topplistemusik. Men jag tycker skivbolagen får skylla sig själv eftersom de tar ut så höga priser.

Ingemar upplever Kupolen som ett större hot.

- Kupolen lockar folk från centrum. Många stamkunder kommer ju hit till butiken, men sedan köpcentrumet öppnade har jag mist strökunder, säger Ingemar.

Ingemar Magnusson har jobbat i butiken sedan den slog upp dörrarna 1986. För två år sedan blev han ägare, och sedan dess har han satsat mer på nya skivor.

- Jag har 10 000 nya skivor i butiken och cirka 6 000 begagnade. Det känns bra att få upp sortimentet som jag tycker bara blir bättre och bättre, säger han.

I sommar har Vikingarna och Gyllene Tiders nya skivor sålt bäst på Folk å rock. Men tätt därpå kommer en relativt okänd irländsk sångare, Terry Clarke.

Ingemar själv är en musik- allätare.

- Jag gillar det mesta; pop, rock, country, blues och punk. Men jag lyssnar inte på klassisk musik och jazz.

Han har så länge han kan minnas varit intresserad av musik. Men bara av att lyssna.

- Jag är så omusikalisk att jag knappt kan klappa i takt, än mindre spela något instrument, skrattar han.

Men ett brinnande intresse och engagemang för musiken har han onekligen.

- Det är också vad som krävs för att kunna överleva i den här branschen. Jag jobbar inte här för att tjäna en massa pengar, utan för att kunna få in ny och spännande musik i sortimentet. Jag håller ofta på med butiken nästan dygnet runt, eftersom jag är den enda som är anställd.

Han beskriver sig själv som en musikmissionär.

- Jag tycker det är kul när folk kommer in och ber mig rekommendera något och jag kan få upp deras öron för något nytt. Men jag önskar att jag var mer i en maktposition och kunde uppmana folk att lyssna på viss sorts musik.

Och vad skulle du i så fall rekommendera?

- Paul Kelly's Greatest Hits. Musiken är pop-rock och det är en ruskigt bra skiva. Paul är australiensare och det känns som att han sjunger om saker som be tyder något. Han tror på sina texter.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons