Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han ansvarar för eftersöksutbildning

Annons

Anders Andersols, Linghed, har fått Svenska Jägareförbundets uppdrag att utbilda norra Sveriges länsinstruktörer för eftersök av klövvilt.

- Länsinstruktörerna ska utbilda eftersöksekipage för insatser i samband med jakt och efter viltolyckor i trafiken, berättar han.

Andersols, som är verksam vid Jägareförbundet Dalarna, har tillsammans med Calle Ekström, Leksand, utformat Jägareförbundets eftersökskurser.

Målet med kurserna är att ge deltagarna sådan kunskap att de även under svåra förhållanden kan genomföra ett eftersök på ett riktigt sätt och därmed kunna förkorta skadade djurs lidande.

Linghedsbon har, för att eftersöksutbildningen ska ske på likartat sätt och med samma kvalitet, fått förbundets uppdrag att utbilda länsinstruktorer i norra delen av landet, räknat från Örebro i söder.

I dagarna har han och Calle Ekström, vid förbundets kursgård Kullen, genomfört en kurs för åtta länsinstruktörer i Dalarnas och Örebro län.

- De ska i sin tur hålla kurser för dem som vill bli av ett Jägareförbundet godkända eftersöksekipage. Utbildningen omfattar många övningar, såväl praktiska som teoretiska. Eftersom många hundägare är dåliga på att "läsa" sina hundar ingår många hundövningar, men även skottplatsundersökningar, snitthårsbestämningar och information om skadade djurs beteende, berättar Andersols.

Utbildningen för eftersöksekipage är uppdelad i två etapper. Efter steg I ska deltagarna genomföra tre eftersök och sedan steg 2 i form av ett slutprov. Det finns också en introduktionsutbildning för nybörjare. I Dalarna har ett 70-tal jägare gått steg I-utbildningen.

- Det behövs fler. Redan under nästa år hoppas vi att enbart i Dalarna ha ett 100-tal utbildade ekipage, berättarAnders Andersols.

Mer läsning

Annons