Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamnade av misstag på porrsajt

Annons

- Jag och grabben var ute och tittade på grävmaskiner. Rätt som det var så länkades vi till en porrsida, berättar Pelle Lundberg. Han förstod att något hade gått galet så han kopplade ned Internetsidan.

Han startade webläsaren på nytt.

Nu kräver Callmedia honom på 299 kronor för den första uppkopplingen som enligt räkningen var fyra minuter lång och ytterligare 299 kronor för den andra uppkopplingen som skedde fem minuter efter den första. Hans räkning är på 598 kronor.

- Jag har bestridit fakturan men de kräver ändå pengarna av mig. Jag misstänker att jag måste betala annars får jag väl kronofogden efter mig, säger Pelle Lundberg som inte minns att han fick upp den dialogruta med villkor som Callmedia hävdar ska finnas där man accepterar minimidebiteringen 299 kronor.

Callmedias M. Olsson skriver som svar att man inte omedvetet kan bli kopplad till företagets websida vilket Lundberg alltså hävdar skedde två gånger.

Konsumentverket får in många anmälningar mot företag som bland annat säljer porrbilder via Internet, framför allt mot Trom Brom Srom, Scanbill och det här aktuella Callmedia.

Konsumentverket stämde den 17 oktober Trom Brom Srom för att ha sänt fakturor till människor som aldrig besökt företagets porrsajt eller beställt någon tjänst. Enligt Konsumentverket har Trom Brom Srom gillrat fällor för nätsurfare där datoranvändarna hamnat i en återvändsgränd och tvingats klicka på en ja-ruta för att komma därifrån.

Därmed har ett modemuppringarprogram installerats och ringt upp ett betalnummer där företaget via en nummerpresentatör kunnat identifiera det telefonnummer som använts för uppkopplingen.

- Vi behöver en dom för att kunna sätta stopp för dessa oseriösa metoder på Internet, framhåller Karin Lindell, generaldirektör för Konsumentverket.

Det här nya med betalsidor finns inte bara när det gäller porr utan också där man kan ladda ned ringsignaler till mobilen eller horoskop.

För att undvika betalsidorna ska man alltid svara nej på säkerhetsvarningar, annars är risken den att det installeras en så kallad dialer. Det är ett uppringningsprogram som gör att ditt modem ringer upp en så kallad modempool.

Konsumentverket framhåller att ett gott råd är att alltid ha ljudet på modemet påslaget när du surfar på Internet. Då finns det en möjlighet att man hör om modemet kopplar ned och sedan ringer upp.

Konsumentverkets allmänna råd är att tillbakavisa kravet. Om man inte kommer till rätta med en felaktig debitering uppmanas att man ska vända sig till kommunens konsumentvägledare.

Konsumentrådgivaren i Ludvika var inte i tjänst på tisdagen så NLT har ingen uppfattning om problemet som Pelle Lundberg drabbats av har drabbat många i Västerbergslagen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons