Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hammars tas över av familjen Hammar

Annons

- Vi kör på som vanligt den närmaste tiden, säger Anne-Marie Hammar. Vi ska sätta oss in i verksamheten, växa in och se vad vi ska göra mer med den.

De nya ägarna tar över den

1 juli men öppnar onsdag den 2 juli. Familjen Hammar har bott i Dalarna i 22 år. Senast drev de Rankhyttans herrgård under fyra år.

Om familjen är släkt med gamle konditorn som gett namnet till rörelsen vet hon inte. Men hennes svärfar var född i Falun och bodde på Kristinegatan så nu ska Anne-Marie Hammar släktforska för att reda ut den frågan.

Konditoriets historia börjar efter stadsbränderna år 1761 då Falun fick flera unika hus med slagg i murarna. Detta hus gjöts av krossad slagg och kalkbruk troligen år 1775 av dåvarande ägaren, murmästaren Johan Blidberg. Byggnaden innehöll redan från början bageri. Den förste konditorn som ägde huset var Jacob C. Hesse 1784-1805. Under åren 1880-1917 hade man konditori i den södra delen och rakstuga i den norra. Konditormästaren Enok Hammar inredde hela bottenvåningen till konditori år 1917. Under åren 1991-92 restaurerades byggnaden. Den är skyddad som byggnadsminne sedan 1987 och landets äldsta bevarade konditoribyggnad. En äldre konditoriinredning som hör till huset finns dessutom bevarad.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons