Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamilton vill se bistånd till trupp

Annons

Folkpartiets tidigare utrikespolitiske talesman Carl B Hamilton vill använda bistånd till säkerhetsinsatser.

På sikt tycker han att biståndet ska avskaffas helt.

I en artikel i folkpartiets tidning NU skriver Carl B Hamilton att Sverige och andra länder bör reformera sin biståndspolitik på två punkter: Ett noll-procentsmål för biståndet bör införas. Om 20-30 år ska inga länder längre ta emot reguljärt bistånd.

Biståndets mål är att avskaffa sig självt, anser Hamilton. Dagens Sida bör då vara nedlagt och ersatt av en myndighet för kortsiktiga, generösa humanitära insatser.

Hamilton är ingen motståndare till bistånd men anser att det inte gynnar utvecklingsländerna att deras ekonomier är inställda på och anpassade till eviga biståndsflöden.

För det andra bör biståndet under en övergångsperiod kunna användas för att finansiera säkerhetsinsatser, enligt Hamilton. Bistånd ska kunna användas till polis- och truppinsatser för att säkra möjligheten att över huvud taget kunna leverera bistånd.

Detta har nuvarande statsministern Fredrik Reinfeldt föreslagit i ett tal innan han blev statsminister. Men förslaget är kontroversiellt och alliansregeringen har inte någon gemensam ståndpunkt i frågan. Det är inte heller folkpartiets politik.

TT

Mer läsning

Annons