Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamasföreträdare till Malmö i helgen

Annons

En representant för terrorstämplade Hamas kommer trots allt till Sverige inom kort. Atef Adwan, flyktingminister i den Hamasledda palestinska regeringen, har beviljats visum för att delta i en konferens i Malmö på lördag för exilpalestinier i Europa.

Generalkonsulatet i Jerusalem har på onsdagen utfärdat Schengenvisering för den palestinska flyktingministern och ytterligare ett antal personer. Det skedde efter sedvanliga konsultationer inom Schengensamarbetet, säger Fredrik Florén på UD:s Mellanösternenhet till TT.

Han understryker att ingen svensk minister eller tjänsteman i regeringskansliet kommer att träffa Adwan eller någon i hans sällskap under Sverigebesöket.

På onsdagen kom beskedet att ett annat Hamasbesök i Malmö, planerat till den 16 maj, stoppats på grund av visumkrångel. Det gällde gruppledaren Salah Mohammad al-Baradwil, som av Frankrike nekats visum till hela Schengenområdet. Fredrik Florén reder ut de olika turerna:

Om ett land inom Schengen beviljar visum så finns det sju dagars konsultationer när det gäller palestinier. Under de sju dagarna kan något annat land lägga in en reservation som gör att en Schengenvisering inte kan ställas ut. När det gäller al-Baradwil så har Frankrike redan från början beslutat att inte ställa ut någon visering så de här konsultationerna blev aldrig aktuella.

I fallet Adwan, däremot, har inget land i Schengensamarbetet haft några reservationer, säger Florén.

Konferensen i Malmö väntas samla mer än tusen palestinier från olika länder i Europa. Adwan är inbjuden av Göteborgsbaserade Rättvisecentret för det palestinska folket, uppger Svenska Dagbladets nätupplaga.

Nyheten om visumet väckte ont blod bland flera borgerliga riksdagsledamöter.

"Motbjudande", tycker Birgitta Ohlsson (fp) och uppmanar statsminister Göran Persson att dra tillbaka visumet:

"Hamas är terrorstämplade av både EU och FN och har blod på sina händer från åtskilliga terrordåd mot civila i Israel", skriver hon i ett uttalande.

Ewa Björling (m) påpekar att statsministern nyligen sade att det inte låg i Sveriges intresse att bjuda in Hamas och att visum inte var aktuellt.

"Regeringen säger en sak och gör en annan", är hennes slutsats.

Marwan el Ali, representant för arrangörerna i Malmö, säger till TT att Adwans närvaro är viktig eftersom rätten att återvända till hemlandet står i centrum under konferensen.

Ytterligare en representant för Hamas, Mazen el-Sheikh, väntas till Sverige under maj för att delta i ett seminarium på Sjöviks folkhögskola i Avesta.

Mer läsning

Annons