Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamas sköt raketer mot Israel

Annons

Hamas väpnade gren Izz al-Din al-Qassam meddelade på tisdagen att den beskjutit Israel från Gazaremsan.

Detta trots att Israel i måndags varnade för nya inbrytningar i området om fler raketer sköts därifrån.

Avsikten med beskjutningen var att hämnas de israeliska attackerna mot palestinier på Västbanken, meddelade rörelsen.

En israelisk armétalesman sade att sex granater sköts från Gazaremsan tidigt på tisdagen men kunde inte omedelbart bekräfta Izz al-Din al-Qassams uppgift om att också raketer skjutits i väg. Det fanns inga rapporter om skador.

Hamas gick med på vapenvila i november men har sagt att rörelsen kommer att svara på mord på palestinier. Israel sköt ihjäl nio palestinier, varav fem aktiva i kampen mot Israel, på palestinsk mark under helgen.

Izz al-Din al-Qassam sade i meddelandet att omkring 30 raketer och 50 granater sköts från Gazaremsan "som reaktion på sionisternas fortsatta brott mot vårt folk på Västbanken och i Gazaremsan".

Hamas väpnade gren förklarade enligt AFP att vapenvilan med den israeliska armén "inte längre existerar".

Morgonens raket- och granatattacker var de första som regeringspartiet Hamas milisstyrkor sagt sig ha utfört sedan vapenvilan i Gaza trädde i kraft 26 november förra året.

Andra palestinska grupper har dock fortsatt skjuta raketer i mindre omfattning under vapenvilan. Israel har hotat med invasion om inte angreppen upphör.

En talesman för Izz al-Din al-Qassam-brigaderna, Abu Obeida, sade till AP att rörelsen "är redo att kidnappa fler och fler och döda fler och fler av era soldater".

Inga framsteg har noterats i förhandlingarna om frigivning av palestinska fångar i utbyte mot den israeliska soldaten Gilad Shalit, som kidnappades av palestinsk milis i Gaza i juni förra året.

TT

Mer läsning

Annons