Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamas hotar med strid på Västbanken

Annons

Fatahmedlemmar på Västbanken gick i dag bärsärkagång mot islamiströrelsen Hamas som hämnd för maktövertagandet i Gazaremsan.

Efter inslag som lynchning, plundring och stormning av parlamentet hotar Hamas nu att föra striden till Västbanken.

Hamas tog för ett par dagar sedan kontroll över Gazaremsan. Presidentkansliet där har vandaliserats, och i dag nådde plundringsvågen nationalhjälten Yasser Arafats hem.

Samtidigt har Fatah-sympatisörer på Västbanken tagit hämnd: I Nablus har milisen al-Aqsa-martyrernas brigader utsatt en islamisk skola, ett kulturcenter, redaktionslokaler och välgörenhetsorganisationer med anknytning till Hamas för plundring och skadegörelse. I parlamentet i Ramallah blev det tumult när beväpnade män genomförde vad som påminde om en stormning. I Hebron har martyrbrigaderna jagat Hamasanhängare.

President Mahmud Abbas har proklamerat undantagstillstånd. Nu ska ekonomen Salam Fayyad, som ombetts bilda ny regering och själv inte är knuten till något av de stridande lägren, leda en ministär som ska försöka få stopp på striderna. USA:s generalkonsul har lovat att den nya regeringen även kan räkna med finansiellt stöd från Washington.

Efter rapporterna om Fatah-sympatisörers hämndaktioner hotade Hamas också med att ta striden till Västbanken.

Israeliska styrkor vid gränsövergången Erez sköt enligt AFP varningsskott mot palestinier som försökte ta sig över gränsen för att undkomma våldet. Israel, som även i vanliga fall kontrollerar vilka som tillåts passera mellan Gazaremsan och Västbanken, stängde gränsen när Hamas tog över Gazaremsan, men ett ansenligt antal Fatah-anhängare har tillåtits att ta sig över.

Chefen för Palestinska myndighetens polisstyrkor Kamal al-Shaykh förbjöd under dagen sina underlydande i Gaza att samarbeta med Hamas. Hamasmedlemmar betraktas som myterister, meddelade polischefen, som är baserad i Ramallah och stöder al-Fatah.

Haniya har för sin del utsett nya chefer _ Hamasmän _ för både polis och säkerhetstjänst i Gazaremsan. Dessutom har Hamas enligt Reuters förbjudit beväpnade män att bära mask, såvida de inte är i färd med attacker mot Israel.

De militanta islamisterna konfiskerar vapen från säkerhetspersonal i Gaza som visat lojalitet med presidenten. Tv-bilder av hur Hamasmedlemmar lynchar en milisledare med Fatah-anknytning på öppen gata avskräcker från protester.

Flera Hamasledare har dock försäkrat att Hamas inte tänker utropa en separat palestinsk stat i Gazaremsan.

Arabförbundet har beslutat inrätta en kommission för att granska konflikten. Egypten och Saudiarabien, som båda tidigare har medlat mellan det islamistiska Hamas och det sekulära al-Fatah, ingår i kommissionen.

Arabförbundet stödjer president Abbas. Samtidigt har förbundet uttalat stöd för det valda, Hamasdominerade parlamentet.

Men arabvärlden är delad. Libyens ledare Muammar Gaddafi uppmanar arabländerna att inte blanda sig i. Gaddafi anser att svaret på fredsfrågan i Mellanöstern är bildandet av en enda demokratisk stat, där israeler och palestinier lever tillsammans.

PLO, som leds av Abbas, betackade sig i dag både för fredstrevare från Hamas och för inblandning av grannländer.

TT

Mer läsning

Annons