Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvvägs mot nytt utseende

Annons

Just nu är man halvvägs i arbetet och bottenvåningen liknar mest ett tomt skal. Tidsmässigt är man i fas med vad som planerats, och målsättningen har varit att störa teaterverksamheten så lite som möjligt.

Borlänge Musikteater har premiär på sin produktion Saturday Night i mitten av september. Innan dess behöver ensemblen ha tillgång till lokalerna för att repetera och det kommer den att kunna göra från slutet av augusti.

Det lovar kulturchef Elsy Andersson som berättar att det blir smygpremär i teatern den 28 augusti då en matinéfilm visas. De hundra åren celebreras sedan litet mer högtidligt den 22 oktober med ett öppet hus.

Om det kommer lika många Borlängebor då som när byggnaden invigdes lördagen den 30 september 1905 återstår att se. Det här kunde man läsa i Borlänge Tidning i början av oktober för hundra år sedan:

"Invigningen af Folkets hus härstädes ägde rum i lördags kl 8 em och voro därvid närvarande omkring 600 personer, så att den stora salens utrymme var helt och hållet taget i anspråk. Med anledning av fästligheten var scenen prydd med flaggdekorationer och lefvande växter samt grönt."

I artikeln får man också veta att kostnaden för huset med tomt var 16 000 kronor. Litet mer än så kostar den renoveringen som pågår nu. Fem miljoner kronor har anslagits i budgeten.

För den summan får teatern nya och fler toaletter, hiss till övervåningen, nya och fler fåtöljer i salongen, 317 mot nuvarande 310, nya golv, ny färgsättning på väggar och tak, ett något utökat teknikerbås, ny hörselslinga med den allra senaste tekniken, en rejäl ramp vid huvudentrén med tak och ny inredning i kafédelen.

- Det kommer att bli ett verkligt lyft för Maximteatern, säger Elsy Andersson, som tycker att renoveringen kommer i rätt tid inför hundraårsjubileet.

- Maximteatern är en i högsta grad levande teater där det sjuder av verksamhet av olika slag, säger hon och berättar att antalet besök i lokalerna årligen uppgår till omkring 40 000. Då räknar man repetitionstillfällen och olika film-, teater- och revyarrangemang.

Etapp två i renoveringen av Maximteatern existerar ännu så länge enbart i form av planer och önskemål. Det är utrymmena på och bakom scenen som behöver fräschas upp på samma vis som de övriga lokalerna. Det finns också tankar på en utbyggnad bakåt. Men allt detta kan bli aktuellt tidigast 2007-2008.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons