Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halverad brottslighet i mörk kommun

Annons

Antalet stölder och inbrott har halverats i Övertorneå sedan kommunen mörklades i höstas på grund av den riksbekanta tvisten med Ekfors kraft.

Under tredje kvartalet 2005 gjordes ett hundratal inbrott och stölder i kommunen, under samma period 2006 bara ett femtiotal.

Han har ingen förklaring till att brottsligheten minskat så kraftigt.

Delar av Haparanda och Övertorneå kommuner saknar gatubelysning sedan i höstas. Ekfors kraft har vägrat tända den eftersom kommunerna vägrat gå med på bolagets prishöjningar.

För att förebygga olyckor har skolbarnen i Övertorneå fått reflexvästar och i Haparanda har de utrustats med ficklampor.

Kommunerna har inget större hopp om att tvisten med Ekfors kraft ska lösas genom förhandlingar.

Kommunerna överväger nu att bygga ett eget elnät för ett 15-tal miljoner kronor, för att slippa vara beroende av Ekfors krafts nät. En till höst- och vintersäsong i mörker vill man inte ha.

Haparanda och Övertorneå har begärt att Marknadsdomstolen ska tvinga Ekfors kraft att slå på strömmen, men något beslut väntas inte därifrån före sommaren.

Samtidigt pågår en process i fastighetsdomstolen i Luleå, där Energimarknadsinspektionen begärt inlösen av Ekfors kraft.

Ekfors krafts ägare Mikael Styrman dömdes förra veckan till fängelse i två år och nio månader för bokföringsbrott och grovt skattebrott. Domen kommer att överklagas till hovrätten.

TT

Mer läsning

Annons