Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvbesatt och dåligt ljud

Annons

Ingen direkt rusning till salongen till den första av de sex föreställningarna. Lite mer än halvbesatt av de drygt 400 fåtöljerna.

Tyvärr får denna välkända franska pjäs en spark i sidan redan från start. Ljudet i salongen är allt annat än godkänt. Något som gjorde regissören Linda Byman förtvivlad.

- Vi visste om det och har arbetat hela veckan för att få ordning på ljudet. Vaktmästaren och specialister har inte lyckats att hitta felet. Om vi skruvar upp ljudet blir det rundgång i salongen och det kan vi självklart inte ha, suckar Byman.

Redan inför kvällens föreställning ska man dock göra allt som går för att hitta felet.

Moliére, som egentligen hette Jean Baptiste Poquelin (1622-1673), skrev ett dussintal pjäser varav den sista också blev hans död. I sin fjärde föreställning kollapsade han, bars till hemmet och avled.

En pjäs med mycket ironi, lavemang, drycker och inte minst habegär efter allmosor. Visst finns där ett och annat tillfälle för skratt men som helhet ändå lite väl tungt för en glättig nyårsafton.

Två timmar i tre akter med paus känns stundtals lite tungt. Självklart gör aktörerna så gott de kan på scen men visst märks det att det handlar om amatörer.

Heidi Baier, som gör rollen som den lömska och habegärande hustrun Béline till den sjuke herr Argan (Mathias Blomquist), är den lysande pärlan i besättningen.

Trots sina blott 20 år uppträder Heidi som ett fullblodsproffs. Att hon även kan sjunga och hantera sin gitarr visste vi sedan tidigare.

Hon har en klar och tydlig stämma samt ett kroppsspråk som vittnar om en framtida karriär på scenen.

- Jag kommer att söka in till någon form av scen- eller teaterskola under hösten, förklarade Heidi efter premiären.

- Det lutar mer och mer åt att jag satsar på skådespeleri i framtiden. Men usch så nervös jag var inför kvällens föreställning, erkände Heidi.

Av den nervositeten märktes inte mycket under

En blomma även till Mona Ek i rollen, som den skarpa husan Anette. Hon drar ett tungt lass under den långa föreställningen. Mattias Blomquist, i huvudrollen som Argan och "Den inbillade sjuke" , verkade inte ha kondition för detta långa race.

Trots allt får vi inte glömma bort att det handlar om amatörer. Sett till den bakgrunden så är det självklart mycket starkt gjort att ändå kunna fullfölja sitt uppdrag på det sätt som ensemblen ändå gör.

- Jag är helnöjd. Alla gjorde ett kanonjobb och överraskade mig stort. Jag var riktigt orolig inför premiären men det var obefogat, sade en förnöjd regissör, Linda Byman.

Det lovar gott inför föreställning nummer två i kväll som bara kan bli bättre. Då förhoppningsvis också med ett bättre ljud.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons