Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halv miljon beviljad till giftstudie

Annons

Ärendet, som har fått karaktären av en gigantisk långbänk, går nu in på nionde året.

1997 blev det stor uppståndelse när en stor blänkande pöl av kvicksilver påträffades i en av de övergivna industribyggnaderna.

Det visade sig bara vara toppen på ett isberg. Efter hand uppdagades flera gamla miljösynder på flera olika håll på det stora området.

Att Naturvårdsverket, via Länsstyrelsen Dalarna, nu ställer upp med drygt en halv miljon kronor kan ses som ett betydelsefullt steg framåt.

Men det kommer att krävas betydligt större pengar än så innan ordningen är fullt återställd.

Uppdraget att upprätta en huvudstudie har, efter upphandling, gått till företaget Kemakta Konsult AB med säte i Stockholm.

- Det var ett tiotal företag som lämnade in anbud men de här har gott anseende i branschen och vi tror att de kan hjälpa oss med det här, säger miljöinspektör Kristina Hjerppe i Ludvika.

- De är specialister på detta med förorenade områden och kemikalier. Det blir en liten grupp som kommer att jobba med en dataavdelning som stöd, fortsätter hon.

Vad ska de göra konkret?

- Just nu läser de in sig på ärendets historia och tar del av resultatet av det material vi redan har från tidigare undersökningar som vi och även länsstyrelsen har gjort.

- Och när snön går bort ska de åka ut till området. Där ska de bland annat upprätta en provtagningsplan, en del av de prover som tagits tidigare behöver nämligen kompletteras, klargör Hjerppe.

Om och när det kan bli aktuellt med praktiska saneringsåtgärder är emellertid ännu en öppen fråga.

Klart är emellertid att det förestående arbetet med huvudstudien kommer att ta resten av innevarande år i anspråk.

- De har fram till årsskiftet på sig. Då ska vi redovisa till länsstyrelsen vad vi har åstadkommit för de 550000 kronorna, slutar Kristina Hjerppe.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons