Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsosammaste veckan i antågande

Annons

Parollen är för fjärde året i rad "Sluta fundra - Sund till hundra". Att såväl kroppen som själen och den inre och yttre hälsan som hamnar i fokus framgår med all önskvärd tydlighet i år.

När hälsoveckan mjukstartar på måndag morgon, den 16 maj, med invigning och hälsofrukost i Norrbärke församlingshem tillsammans med Fundia/Ruukkis vd Kimmo Väkiparta och diakonen GB H-Pedersens underfundiga rubrik "Jag tycker inte om motion" är det början till ett nytt liv.

Åtminstone för den som verkligen har tänkt sig att ta del av veckans minst sagt breda, djupa och insiktsfulla program.

Programmakarna, kommunens informatör, Solveig Persson, diakonen GB H-Pedersen och folkhälsoplaneraren Åsa Draiby har inte satt upp några skygglappar.

Från måndag morgon till söndag kväll dukas ett utbud fram som borde täcka in allas tycke och smak.

Diakonen talar om sin fascination över att aktiviteterna kombinerar den inre och yttre hälsan. Och folkhälsoplaneraren tilltalas av den "korsbefruktning" som sker när exempelvis en läkare berättar om fysisk träning inför högstadieelever i Norrbärke kyrka.

Att verksamheter blandas och söker upp varandra för att visa upp eller tala om sunda aktiviteter eller tankar tros vara en mix som bär frukt in i framtiden.

- Hälsoveckan behövs och det finns flera skäl att ha en särskild vecka, understryker Åsa Draiby.

Att nämna allt som erbjuds under nästa vecka tillåter inte tidningens utrymme.

Men så mycket kan i alla fall nämnas att en del kommer att handla om mat. Bland annat ska Fredrik Remes (Årets gymnasiekockelev 2004) hålla ett föredrag om det "Medvetna köket" på torsdag.

Middag med långsamma kolhydrater serveras på tisdag kväll på Rastahyttan. Här kommer också hälsoutvecklaren Irja Rudin att föreläsa om hur vi påverkas av socker.

Den fysiska delen av veckan sker i många olika plan. Exempelvis styrs stegen mot det underjordiska i en mediativ promenad i Flogbergsgruvan på tisdagskvällen.

Lite hårdare tag utlovas samma kväll vid Hälsokällan; spinning/styrkegymnastik i 90 minuter.

Ett flertal föreläsningar kommer att hållas under veckan. Bland dessa finns Anders Lugn, författare och journalist som pratar om "Ledarskap och hälsa" i Kommunhuset under torsdagseftermiddagen.

Att även Söderbärke deltar i veckan ser Capellet till. Här kan man under fredagen bekanta sig med alternativ medicin och läkekonst. Kärnfrisk i Dalarna finns på plats och erbjuder bland annat massage, Kinesiologi, Pilates, healing och Qi gong.

Ett exempel på att enkla ting kan tänkas väcka slumrande tankar till liv är det som sker på fredag eftermiddag.

Då kommer Kaj Larsson, Malingsbo Häst & Vagn, och erbjuder Solhöjdens boende, anhöriga och personal på hästskjuts.

Veckan avrundas med "Musik för kropp och själ från södra Afrika" tillsammans med Lars "Kekke" Paulsson och Simon "MCmon" Persson i församlingshemmet.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons