Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsosam gröt får konkurrens av öl

Annons

Vakna med en gröttallrik och runda av kvällen på puben. Så kan framtidens vardag se ut för den som vill äta nyttigt. De så hälsosamma havregrynen ska nu försöka tas till vara även i öl via forskning inom Lunds universitet.

Nyttan i havre heter betaglukaner och är ett fiber som kan sänka kolesterolhalter och ge jämnare blodsockernivå.

Två portioner havregrynsgröt ger en lagom dagsdos, men kan komma att få konkurrens av ett lättöl.

En av hans elever, Boban Lukic, driver högskolans minibryggeri som examensarbete.

Själv gillar han vin bättre, men engagerade en femton personers smakpanel som gav hans första havreöl betyg 2_3 av 5.

Godkänt, tycker Lukic, men hoppas höja betygen liksom halten betaglukaner, som inte blivit den bästa, även om nu ölet smakade skapligt.

Att rent havreöl inte bryggs kommersiellt förklarar Nils-Bo Nilsson med att mycket betaglukaner egentligen inte är önskvärda i ölbryggning.

Forskningen drivs i samarbete med ett livsmedelsföretag specialiserat på produkter med havre i allt från drycker till glass.

Att göra redan kända livsmedel till "nyttoprodukter" är definitivt en trend, enligt Livsmedelsverkets professor Åke Bruce. Han säger att många företag ser över sina produkter inför EU:s nya regler som gör det möjligt att föra fram så kallade hälsopåståenden om en vara.

Havreölet är bara i början av processen och kan erbjudas som måltidsdryck tidigast om tre år, tror forskarna.

TT

Mer läsning

Annons