Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsodagen rönte stort intresse

Annons

En jämn ström av besökare tog del av den förebyggande och rehabliterande frisk- och hälsovård inom komplementärmedicin som visades under dagen genom utställningar, föredrag och "prova på"-tillfällen.

I dag har Hälsonätverket Orsa entreprenörer som kan erbjuda massage, kinesiologi, healing, yoga, akupressur, akupunkter, Qigong, bildterapi, kognitiv beteendeterapi, spa-behandlingar, sjukgymnastik, styrketräning, homeopati med mera.

I Sverige är många fortfarande tveksamma till den komplementära hälsovården.

- Vi ligger så otroligt långt efter många andra länder. I till exempel England har man healers på sjukhus, och även i Norge samarbetar sjukvården med den komlementära hälsovården, säger Åsa Bergman, ordförande i Hälsonätverket Orsa.

- Till stor del tror jag att motståndet beror på en rädsla för det man inte känner till. Visserligen börjar motståndet lätta även här i Sverige, men det går sakta. Vårt råd är att man ska våga prova de olika behandlingsformerna.

Även utbildningen till de olika verksamhetsområdena är ifrågasatt.

Bo Olander, Goda händer, kroppsterapier, säger att en skola kan vara seriös och kvalificerad utan att vara högskola.

- Utbildningen till diplomerad massör på de seriösa skolor som är godkända av Branschrådet svensk massage är till cirka 50 procent ren skolmedicin, framför allt anatomi och fysiologi. Vilka terapiformer som i övrigt är seriösa får var och en bedöma efter att ha skaffat sig nödvändig information, säger Bo Olander.

Hälsonätverket har en stark önskan om att bli en stark kugge i samhällshjulet för förbättrad hälsa. Förhoppningen är också att man ska kunna försörja sig på det yrke man utbildat sig till.

- Vi arbetar ju med förbyggande och rehabiliterande vård. Eftersom vi bor i en unik miljö, med storslagen natur och rikt djurliv, är vi övertygade om att detta område är rekreation för utslitna och stressade människor. Därför kommer Hälsonätverket att arbeta för hälsoturism och det innebär också att vi ökar kommunens attraktionskraft, säger Åsa Bergman.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons