Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsa till salu – helt utan kontroll

Annons

Dalarna är hälsoföretagarnas län framför andra och inte utan fog kan Rättvik betraktas som hälsoföretagarnas verkliga centrum. För ett par år sedan fanns över 70 hälsoföretag i den lilla Siljans-kommunen och antalet har knappast minskat i samband med etableringen av det EU-finansierade nätverket "Hälsoentreprenörer i Rättvik".

Utbudet är omfattande och det är ingen lätt uppgift för konsumenten att hitta rätt i en exotisk djungel av behandlingsmetoder. Här erbjuds allt från polaritetsterapi, avurvedisk homeopati och reikihealing till kartläggning av elektromagnetiska fält, dihsha, satsang och behandling i den vibroakustiska stolen som sägs förebygga det mesta.

Branschen är förhållandevis ung, expansiv och oansad. Än så länge är det ingen som vet hur många hälsoföretag som finns och det förekommer i princip ingen som helst kontroll på marknaden. Tidningen har tittat närmare på de uppåt 50 hälsoföretag som ingår i Rättviksnätverket.

Där finns ett fåtal yrken som lyder under hälso- och sjukvårdslagen och kräver legitimation, till exempel sjukgymnaster och psykoterapeuter. De flesta andra yrkesutövarna har möjlighet att certifiera sig hos branschrådet Svensk massage eller auktorisera sig hos KAM, Kommittén för alternativ medicin, som båda kräver basmedicinska kunskaper motsvarande minst 20 högskolepoäng av sina medlemmar.

Men tidningens kartläggning visar att inte ett enda av nätverksföretagen är KAM-auktoriserade (ett är dock anslutet till KAM men auktoriserat inom SFRF som började med egen auktorisation redan för 25 år sedan) - och inte ens hälften av entreprenörerna som erbjuder massage är certifierade massörer hos Svensk massage.

Däremot finns en rad oorganiserade terapeuter som erbjuder allt från välkända terapier till mer spektakulära behandlingar av såväl fysiska som psykiska problem.

Mer läsning

Annons