Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsa inte bara sjukvård

Annons

Att intresset är stort för komplementär hälsovård, framgick med all tydlighet. En jämn ström av besökare tog del av den förebyggande och rehabiliterande frisk- och hälsovård inom komplementärmedicin som visades genom utställningar, föredrag och "prova på"-tillfällen.

Upprinnelsen till Hälsonätverket Orsa är ett branschmöte som näringslivskontoret kallade till för snart ett år sedan. Kontakter knöts och i december bildade Hälsonätverket en ekonomisk förening.

I dag har föreningen entreprenörer som kan erbjuda massage, kinesiologi, healing, yoga, akupressur, akupunkter, Qigong, bildterapi, kognitiv beteendeterapi, spa-behandlingar, sjukgymnastik, styrketräning, homeopati med mera.

I Sverige är det många som fortfarande är tveksamma till den komplementära hälsovården.

- Vi ligger så otroligt långt efter många länder. I till exempel England finns healers på sjukhus, och även i Norge samarbetar sjukvården med den komplementära hälsovården, säger Åsa Bergman, ordförande i Hälsonätverket Orsa.

- Till stor del tror jag att det här motståndet beror på en rädsla för det vi inte känner till. Visserligen känner vi att motståndet börjar lätta även här i Sverige, men det går sakta. Vårt råd är att patienten ska våga prova de olika behandlingsformerna. Liksom i den vanliga sjukvården är det individens behov som är avgörande och det gäller att hitta den behandlingsform som är bäst för en själv.

Även utblldningen till de olika verksamhetsområdena är ifrågasatt. Bo Olander, Goda Händer, kroppsterapier, säger att en skola kan vara seriös och kvalificerad utan att vara högskola.

- Utbildningen till diplomerad massör, på de seriösa skolor som är godkända av Branschrådet Svensk Massage, är till cirka 50 procent ren skolmedicin, framförallt anatomi och fysiologi. Vilka terapiformer som i övrigt är seriösa får var och en bedöma efter att ha skaffat sig nödvändig information, säger Bo Olander.

När Hälsonätverket nu presenterat sig för Orsaborna, när det en stark önskan att vara en viktig kugge i samhällshjulet för en förbättrad folkhälsa. Förhoppningen är också att deltagarna ska kunna försörja sig på sitt yrke.

- Vi arbetar ju med förbyggande och rehabiliterande vård. Eftersom vi bor i en unik miljö, med storslagen natur och rikt djurliv, är vi övertygade om att detta område är rekreation för utslitna och stressade människor.

Därför kommer Hälsonätverket att arbeta för hälsoturism och det innebär också att vi ökar kommunens attraktionskraft, säger Åsa Bergman.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons