Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hålls kvar i häktet

Annons

Båda männen var åtalade i den härva som bland annat innehåller försök till utpressning av en Säterbo och en företagare i Borlänge.

De två männen har hela tiden nekat till anklagelserna. Den hårdbevakade rättegången har pågått i sex dagar i polishuset i Falun. Beslutet om en så kallad säkerhetsrättegång togs eftersom den åtalade 26-åringen har kopplingar till mc-gänget X-team.

Den del av åtalet mot 26-åringen som nu lagts ner handlar om två fall där mannen varit åtalad för grov utpressning och försök till grov utpressning tillsammans med 46-åringen. Vice chefsåklagare Catharina Wikner förklarar beslutet att lägga ner delar av åtalet under pågående rättegång.

-Jag anser inte längre att det finns tillräckligt med bevis för en fällande dom mot 26-åringen, säger Wikner

Mannen var också åtalad för grov misshandel och som en konsekvens har även detta åtal lagts ner.

En stor del av åklagarens bevisning mot 26-åringen bestod av målsägandeförhör med personer som utsatts för brotten.

- Målsägandeförhören har inte lett till ett utpekande av 26-åringen i rätten, säger Catharina Wikner.

I fotokonfrontationer under förundersökningen hade 26-åringen pekats ut som delaktig i utpressningen mot en Falubo och misshandel och utpressningsförsök mot en företagare i Borlänge.

Under torsdagen hölls slutplädering i den del av målet som fortfarande berör 26-åringen, ett fall av försök till grov utpressning mot en man i Sandviken.

Åklagaren hävdade under sin plädering att det fanns starka skäl att tro på den utpressade mannens berättelse om hur han blivit uppringd på ett kafé och senare gått ut för att möta en grupp män där 26-åringen fanns med.

Där ska 26-åringen krävt pengar som skulle gå till en grupp av personer.

Åklagaren menade att denna grupp skulle vara mc-gänget X-team, där 26-åringen erkänt att han är medlem, och att utpressningen därför var del i en organiserad brottslighet.

Som stöd för den målsägandes uppgifter framförde hon också vittnesmål från mannens flickvän som varit närvarande vid händelsen och berättat om hoten.

Advokat Göran Lock hävdade från försvarets sida att hans klient inte varit på den aktuella platsen där utpressningsförsöket ägt rum. Han såg också ett problem i vittnets uppgifter eftersom hon personligen inte hört det samtal som förts utan fått de uppgifterna från målsäganden.

Han ifrågasatte också på vilka grunder som 26-åringen kunde knytas till organiserad brottslighet enbart på grund av sitt medlemskap i X-team.

Advokaten begärde också att hans klient skulle släppas på fri fot.

Efter överläggning beslutade tingsrätten att 26-åringen fortfarande på sannolika skäl är misstänkt för grov utpressning och att mannen ska sitta häktad i väntan på dom.

På tisdag fortsätter rättegången med slutplädering i de delar som rör den 46-årige Falubon. Då meddelar tingsrätten också när dom faller i utpressningsmålet.

CALLE FAGERHOLM

Mer läsning

Annons