Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halloweenfirande nytt påfund

Annons

u En präst utklädd till häxa och en begravningsentreprenör med kistor, en kantor som spelade begravningspsalmer och en vaktmästare som visade kylrummen för likförvaring.

Det var det som barnen från Bergaskolan mötte vid ett besök vid Norrbärke kyrka på torsdagen. Det handlade om att kyrkan tillsammans med skolan ville visa vad allhelgonahelgens firande egentligen handlar om.

Lördagen den 2 november är det alla helgons dag och det är den enda större kyrkliga helgen under hösten.

Ur den kristna kyrkans perspektiv handlar det mycket om att hedra och minnas de som dött och främst de som dött under året.

Det är en tradition att under helgen tända ljus vid sina anhörigas gravar. I kyrkan läses alla namn upp på de församlingsmedlemmar som dött under året.

Under senare år har den ursprungliga helgen allt mer kommit på undantag för ett mycket mer amerikaniserat firande, halloween.

Detta är egentligen en tradition som kommer från Irland och grundar sig i firandet av alla helgon den sista oktober.

Det hela har kommit att bli en helt kommersiell grej som till mångt och mycket handlar om att affärsmännen ska få sälja så mycket som möjligt.

På amerikanskt vis har det hela svällt ut och blivit allt större. Numera handlar allt om halloween.

Anna-Karin Pettersson, präst i Norrbärke församling och för dagen utklädd till häxa berättade om allt detta tillsammans med Annelie Kvastgård, när sjundeklassarna besökte Norrbärke kyrka under torsdagen.

- Min målsättning är att försöka förklara varför vi i Sverige egentligen firar denna helg.

Annelie Kvastegård kunde berätta att halloweenfirandet kom till Sverige så sent som 1982 och det började med att en butik i Stockholm tog hem saker från USA för att sälja i sin butik.

- Sedan dess har det svällt till vad det är i dag, avslöjade Kvastegård.

Eleverna gick runt på en rad olika stationer och i gravkapellet berättade begravningsentreprenör Leif Eriksson om hur en begravning går till och han berättade dessutom om sitt eget jobb.

Som en lite spännande grej fick eleverna följa med ner till kylrummen i källaren där de döda förvaras i väntan på begravning.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons