Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håller tyst om sparkraven - tänker på personalen

Annons

Per Andersson är samordnare på Dialogen som arbetar med att ge föräldrastöd med ett starkt barnperspektiv. Ett förebyggande arbete som är svårt att sätta värde på.

- Vi håller ju alltid vår budget. Det är tråkigt att vi alltid hamnar i blickpunkten när det blir budgetbuller, säger han.

Per Andersson beskriver Dialogens nisch genom att citera forskaren Knut Sundell: "En liten insats till många har större preventiva effekter än stora insatser till få".

- Vi jobbar ju väldigt planerat och strukturerat så det är svårt att beskriva vad vi gör. Vad är det som triggar psykisk hälsa hos oss och hur förebygger vi psykisk ohälsa? Det är de två benen vi balanserar på indirekt och direkt, säger han.

Han tror inte att en nedläggning av Dialogen skulle ge några direkta effekter, men på lång sikt skulle det bli kännbart.

Anders Lassbo, sektionschef för missbruksenheten, förklarar att de minskade kostnaderna med 800 000 kronor förra året. Till största delen genom att minska på antalet institutionsplacerade genom lösningar på hemmaplan. Exempelvis via öppenvård och rådgivning på mottagningen Viva.

- Samtidigt som vi minskar kostnaderna ökar alkoholdrickandet dramatiskt i Sverige. 1996 låg konsumtionen på 8,4 liter starksprit per person och år. Nu ligger nivån på 10,3 liter per person, säger Anders Lassbo.

Han ser stora konsekvenser av att spara eller helt lägga ner, exempelvis Viva.

- Vi skulle inte kunna erbjuda några hemmaplanslösningar och allt förebyggande arbete skulle upphöra. Förra året träffade vi 522 missbrukare, säger han.

Många av dessa finns i jobb och klarar av det på grund av stödet från Viva. Fler missbrukare skulle bli synliga på gatorna och färre barn till missbrukare skulle få stöd om Viva lades ner. Antalet dyra institutionsplaceringar enligt lagen om omhändertagande av missbrukare skulle öka drastiskt.

Anders Lassbo lyfter fram en lång rad kostsamma konsekvenser av fler besparingar, ekonomiska såväl som humana .

- Det har blivit en alltför stor ekonomisering i det här arbetet, säger Lassbo.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons