Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håller sig flytande

Annons

Han är fritidschef i kommunen och konstaterar att äventyrsbadet går bättre än förväntat.

-Anläggningen var klar för invigning i augusti 2001. Det mest rättvisande är att jämföra år 2000 med år 2002.

-I den gamla simhallen hade vi år 2000 130 000 besökare i badet. Vi räknade med att antalet skulle öka till 150 000 men år 2002 hade nya badet 161 500 besökare.

Anläggningen i Katrineholm kostade 13 miljoner. Förutom ett enklare äventyrsbad av den typ som planeras i Ludvika, fick kommunen ett gym/träningslokal på 300 kvadratmeter.

-Träningslokalen drivs av ett företag som hyr lokalerna av kommunen, uppger Patrik Lindberg.

Han räknar med att badet i år besöks av 160 000. Är nyhetens behag-effekten redan över?

-Vi har tappat lite och det har i år varit en nedgång i flera kommuner med äventyrsbad. Vissa skyller på sommar-OS. Här i Katrineholm valde vi att stänga anläggningen under tre veckor i somras.

I Ljungby investerades 20 miljoner kronor i ett äventyrsbad som invigdes vid midsommartid i år.

Kostnaderna beräknas första året till 2,6 miljoner kronor och i likhet med Katrineholm så är tanken att kostnaderna ska täckas med avgifterna från de badande.

- Hittills ligger vi på kalkylen. Det gick väldigt bra under perioden juli-oktober, säger kultur- och fritidschefen Bengt Gustafsson.

Både Katrineholm och Ljungby har att tampas med större och häftigare äventyrsbad i större kommuner några få mil bort.

- Vi kan inte konkurrera med baden i Halmstad sju mil härifrån och i Jönköping elva mil bort. Vår förhoppning är att Ljungbyborna kommer att bada oftare och så vill vi ha något att erbjuda den föreningslösa ungdomen, framhåller Bengt Gustafsson.

I båda kommunerna var det en intensiv debatt i samband med besluten att bygga äventyrsbad.

- Politikerna var överens om att det var en bra satsning men vi fick en del insändare där man ställde äventyrsbadet mot bristerna i vården och omsorgen. Politikerna kom med de gängse svaren att det var skilda kassor och att Ljungby måste vara en attraktiv stad.

- Efter att badet öppnat har det inte kommit en enda insändare. Nu har vi en debatt om skolnedläggningar, den överskuggar allt, säger Lars Davidsson som är nyhetschef på tidningen Smålänningen.

Catarina Nitz, redaktionsledare på Katrineholmskuriren, minns att det var en "otroligt infekterad debatt" när badet skulle byggas.

- Oppositionen undrade varför kommunen skulle bygga ett äventyrsbad för skattepengar. Det fanns vissa farhågor om att man kastade pengarna i sjön.

I dag är det lugnt, äventyrsbadet orsakar inga stormiga debatter. Lars Härnström (m), som var oppositionsråd när badet byggdes, är dock fortfarande kritisk.

Främst vänder han sig mot att kommunen byggde ett gym vilket, menar han, ledde till osund konkurrens. Så osund att något privat gym i stan tvingats att stänga.

-När beslutet om badet skulle fattas sviktade skatteunderlaget i kommunen och det är samma sak i dag när man diskuterar att bygga en ishockeyhall och lägga miljoner på driften av den hallen.

- Detta samtidigt som det saknas resurser inom skolan och vården, konstaterar Lars Härnström.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons