Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håller förskolan öppen

Annons

När kommunen lade ned den öppna förskolan var alternativet Rättvik Boda församlings öppna förskola, Öppna Kyrkis. Det blev snabbt full i grupperna och församlingen tvingades införa slutna grupper och kösystem till respektive grupp.

Några föräldrar tog då eget initiativ och startade en egen öppen förskola vid IK Jarls friluftsområde. Detta tack vare idrottsföreningen som gratis ställde en lokal vid klubbstugan till föräldrarnas förfogande.

Verksamheten lades i malpåse en tid, men tillsammans med Studiefrämjandet har Carolina Svedjeland och Ulrika Lundgren, två mammor i Rättvik åter öppnat föräldrarnas egen öppna förskola.

Behovet av en helt öppen förskola är stort. Att kunna komma och gå fritt är viktigt för föräldrar med små barn. Det ska passa med mat och sömn.

- Vi har jättetrevligt tillsammans. I höstas hade vi till exempel disko och grillfest, säger Angelica Persson som har två döttrar, Ronja 2,5 år och Emelie åtta månader.

Angelica anser också det vara speciellt viktigt för alla unga föräldrar i Rättvik med den öppna mötesplats som öppna förskolan är.

Arvid, elva månader, med mamma Täpp Ida Almlöf och Tuva, åtta månader, med mamma Agneta Forsgren och pappa Jörgen Johansson leker på golvet.

- Vi vill vara en naturlig mötesplats. Vi vill träffas kravlöst och ha det trevligt tillsammans, säger Ulrika Lundgren, och går ut i köket för att värma lite mat till Elin, åtta månader.

Under våren vill föräldrarna göra lite extra aktiviteter, en slädfärd kanske, hitta på saker tillsammans.

- I höstas hade vi öppet två dagar i veckan, men under den här terminen har Carolina och jag bara lyckats planera en dag i veckan. Förhoppningen är att fler föräldrar ska engagera sig, och att ansvara för öppna skolan är inte alls betungande.

- Vi öppnar och stänger, städar lite och kollar att elen till spisen i köket är av. Vi har en frivillig kassa där föräldrarna får betala lite till just elen. I övrigt ställer IK Jarl upp med allt gratis.

Föräldrarna önskar sig mattor, för golvet är lite kallt. De behöver mer leksaker och barnstolar.

- Många föräldrar och barn kommer hit och framför allt många små barn. De behöver barnstolar när vi ska fika.

- Det känns bra här och det är både roligt och trevligt, men det är faktiskt kommunens skyldighet att arrangera en öppen förskola. Nu kommer kommunen lätt utan. Detta kan vi göra endast tack vare att idrottsföreningen är så fantastiskt generös, säger Ulrika.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons