Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halleluja, väckelsen är här igen

Annons

- Jag tycker det är otäckt att pingströrelsen hänger ut församlingen i Knutby i pressen, säger Berno Vidén. Vi vet ännu inte vad som ligger bakom mordet och skottlossningen. Jag tycker också att media har blåst upp det hela alldeles för mycket.

Tage Johansson nickar instämmande. Han och Berno är vad man kallar "äldste" i Maranata-församlingen i Bällsta utanför Stockholm.

När det gäller fallet Knutby pekar de båda också på vad man uppfattar som en form av dubbelmoral.

- I Knutby har pingströrelsen centralt fördömt starka auktoritära ledare och sagt att församlingen har fel teologi. Men för bara några månader sedan stod pingströrelsens högste ledare tillsammans med den romersk katolska kyrkan och tillbad Heliga Birgittas reliker.

- Hon sade sig vara "Kristi brud" i fysisk gestalt och krävde att alla skulle lyssna på henne. Fördömer man församlingen i Knutby borde man också rikta samma kritik mot den katolska kyrkan.

Församlingen i Knutby har anklagats för att vara en sluten församling. Nu sluter den sig ännu mer - är det rätt?

- I vissa fall är det nödvändigt att sluta sig för att överleva. Det handlar om att veta vad man kämpar för och att ha bibeln som grund.

Är Maranata en öppen församling?

- Församlingen och världen kan aldrig förenas. Det var det som känneteckande den allra första församlingen. Jesus sade: Ni har av mig blivit uttagna ur världen.

Men ni är ju ändå en del av världen?

- Ja, i väntan på att Jesus ska återkomma till jorden så ska Guds rike synliggöras. Via församlingen erbjuds världen evigt liv, men inte på världens villkor.

- Inom Maranata förespråkar vi en enkel livstil. Vi har storhushåll och arbetar i gemensamma företag. Vi tar inte ut mer lön än nödvändigt. Vi arbetar alla mot samma mål och överskottet går till mission.

"Starka ledare" är något som diskuterats mycket. Är de viktiga för församlingen?

- Det viktiga är att komma ihåg att ledaren inte har härskande makt utan tjänande.

I Dalarna finns ingen Maranata-församling, men väl flera sympatisörer. Rörelsens tidning distribueras till mellan 400 och 500 adresser i länet. De flesta i trakterna kring Falun.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons