Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå! Vad är Carrefourkontoret, egentligen

Annons

Hennes uppgift är att sprida kunskap om den Europeiska unionen, vara en vägvisare och en mötesplats. Liknande kontor finns i ytterligare tio platser i landet.

Tidningen tog sina två vetgiriga praktikanter Ida Stegervall och Lisa Holmström med sig till Liselott för att ta reda på vad hon egentligen gör.

- Vi vet bara lite om EU, sa Ida och Lisa med en mun, och det hördes på dem att det är alldeles galet. Det är ju de som ska driva gemenskapen i framtiden och då måste de ju veta mycket om det ska bli bra.

Liselott bjöd på cola och fikagodis och berättade att hon är alldeles ny på sin post och att kontoret har varit obemannat ett halvår sedan hennes företrädare slutade.

Men nu ska det gå att komma dit och få information om EU. Rådgivning om projekt och hjälp med ansökningar och att finna samarbetspartners i andra EU-länder.

- Jag är extra viktig nu inför det stundande valet till EU, konstaterar Liselott, här finns all möjlig information att få, via litteratur, nyhetsbrev och databaser.

- Varför har vi inte euro? frågade Ida, och när Liselott berättat lite om EMU och att svenska folket sade nej till en gemensam valuta i en folkomröstning, la hon till att Sverige en dag kommer att bli fullvärdig medlem av EU.

- Får vi inte ha kung då? blev Idas följdfråga och hon såg nöjd ut när Liselott konstaterade att det får vi visst.

- Men matteböckerna då? Måste de göras om när kronor blir euro? undade Ida.

- Man kanske måste gå om en klass för att lära sig räkna euro? la Lisa Holmström till.

- Nej gå om lär man inte behöva, tror Liselott, men nya matteböcker måste nog till.

- Varför har ni inte gått runt i skolorna och berättat sådant här, propsar Lisa, vi funderar och frågar mycket, men ingen berättar något för oss. Jag tror att lärarna också är okunniga.

- Vi har ju miljöpiloter och Friends och allt möjligt i skolan som lär oss, varför har vi inga EU-piloter? säger Ida och Lisa med en mun.

- Det fanns pengar anslagna för skolinformation, men genom glappet i bemanningen av Carrefourkontoret så föll det. Och just nu har vi varken tid eller pengar för något skolprojekt, säger Liselott Länsmans.

Men finns kreativitet, så finns lösningar. Ida och Lisa bestämde på stående fot att de skulle bli EU-piloter i sin klass vid Kyrkbyskolan och lämnade Carrefourkontoret fullastade med informationsmateral, som de ska sprida bland sina skolkamrater.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons