Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå...Ulrik Lindgren kristdemokrat från Danholn, som stått i riksdagens talarstol för första gången:

Annons

Vad handlade det om?

- Det var en frågestund med justitieminister Thomas Bodström. Jag frågade varför regeringen gör motstånd mot inrättandet av en europeisk åklagarmyndighet. Europaparlamentet, EU-kommissionen och den gemensamma bedrägerimyndigheten, OLAF, anser alla att en åklagarmyndighet inom EU-området måste inrättas för att bättre komma åt mångmiljardbeloppen som försvinner i misshushållning och även i rent bedrägeri. Oavsett för eller emot EU-projektet så borde kampen mot det ekonomiska fusket kunna förena alla politiska intressen.

Blev du klokare av svaret?

- Nej, jag tror att justitieministern missuppfattade frågan. Eller så var det ett undanglidande svar.

Har du skrivit några motioner?

- Ja, det har blivit sex stycken: Politiker i socialnämnd ska inte ta tvångsbeslut i akutskedet inom socialtjänsten, det ska den operativa tjänstemannen göra. Inlandsbanan ska byggas ut i sin helhet, ombudsmän ska införas för hela socialtjänsten för att ta tillvara på människors intressen, vi ska ha differentierad drivmedelsskatt, vattenkraftsvinsterna ska tillbaka till de kommuner som producerar vattenkraft och momsen på skidliftar ska sänkas från 12 till 6 procent.

Trivs du i riksdagen?

- De förrvirrade dimmorna börjar lätta nu, och jag börjar lära mig hitta och förstå hur det fungerar. Jag trivs, det är ett hedersuppdrag.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons